MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Vitamina E poate reduce riscul formarii cheagurilor de sange
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Vitamina E poate reduce riscul formarii cheagurilor de sange

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Vitamina E se dovedeste a fi importanta in preventia bolilor cardiace si a cancerului, lucru dovedit intr-un studiu realizat pe un numar mare de femei, dar rezultate uimitoare ale aceluiasi studiu sugereaza ca vitamina joaca un rol in reducerea riscului formarii cheagurilor de sange mortale.

Robert J. Glynn, professor la Harvard, afirma ca vitamina E poate fi folosita pentru evitarea potentialelor cheaguri mortale la pacientii cu un mare risc si care nu urmeaza un tratament cu anticoagulanti, cum ar fi warfarina.

“Warfarina este foarte eficienta, dar are o multime de efecte secundare si pacientii trebuie monitorizati indeaproape cand urmeaza un asemenea tratament”, afirma Glynn.
Cheagurile care se formeaza in artere duc la atacuri de cord si infarct, dar cheagurile formate in profunzimea venelor (afectiune denumita flebita) devin letale cand ajung in plamani, cauzand embolisme pulmonare. Cheagurile formate in profunzimea venelor si embolismul pulmonar provenit de la cheagurile de sange poarta denumirea de tromboembolism venos.

Daca iti petreci lungi perioade de timp intr-un spatiu mic, fara a face prea multa miscare, riscul aparitiei flebitei creste, precum se intampla si in cazul obezitatii, sarcinii, varstei inaintate, contraceptivelor orale si terapiei cu hormoni.

In studiul efectuat de Glynn si echipa sa au fost reevaluate date de la 40 000 de femei cu varsta sub 45 de ani si peste aceasta varsta, care au luat fie 600 UI de vitamina E, fie un placebo in fiecare zi si au fost monitorizate pe o durata medie de 10 ani. In timpul acestui studio, 213 femei din grupul care lua vitamina D si 269 femei din grupa placebo au dezvoltat tromboembolism venos.

Per total, femeile care au luat vitamina E au avut un risc mai scazut cu 21% de a dezvolta tromboembolism venos decat femeile care n-au luat, dar scaderea a fost de mai mult de jumatate (44%) la femeile care au mai avut astfel de probleme. Si administrarea de vitamina E se pare ca scade riscul aparitiei unui cheag la jumatate printre femeile cu mutatii genetice care cresc riscul aparitiei acestei afectiuni.

Asociatia Americana a Inimii nu recomanda administrarea vitaminelor antioxidante, cum ar fi vitamina E, C si beta-carotenul, pentru preventia atacului cardiac si a infarctului. O analiza din 2004 a 14 studii sugereaza ca administrarea a 400 UI de vitamina E, sau mai mult, a crescut riscul de deces.

Dar Glynn spune ca nu au fost observate efecte secundare importante printre femeile care au participat la studiu si care au luat vitamina E pe o perioada medie de timp de 10 ani.

“Pacientii care urmeaza un tratament cu anticoagulanti puternici, cum ar fi warfarina nu trebuie sa-l interupa si oricine altcineva care s-ar gandi sa ia vitamina E din aceste considerente ar trebui sa se consulte cu medicul lor mai intai”, spune Glynn.


www.webmd.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Ar putea
0
S-au facut studii din care reiese ca Vitamina E ar putea, sau nu, sa reduca riscul aparitiei cheagurilor, la fel de bine ar putea potenta aparitia cheagurilor, daca tot mergem pe ideea ca s-ar putea sau nu s-ar putea, ori s-au facut studii ori nu si important este sa vindem niste produse lipsite de orice valoare care AR PUTEA face chiar rau.
Mihailescu , februarie 24, 2012

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Steroizii.Bolus vs. IV
La pacientii cu crize acute de colita ulcerativa, infuziile continui cu metilprednisolona nu ofera nici un avantaj fata de administrarea in bolus a medicamentului, scriu cercetatorii italieni in editia lunii aprilie a Revistei Americane de Gastroenterologie.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro