MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Trauma Camp - o tabara de neuitat

Trauma Camp - o tabara de neuitat

Evaluare articol: / 9
Cel mai slabCel mai bun 

trauma campDesfasurata in cadrul unui spatiu special amenajat in muntii Bucegi, tabara de salvare montana Trauma Camp, organizata de Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania  consta intr-o saptamana de cursuri teoretice medicale, exercitii practice pe manechin si scenarii de salvare, cursuri de orientare montana, alpinism si drumetii pentru 50 de studenti.

Trauma Camp este un univers nascut din dorinta de evadare cu mintea, sufletul si trupul intr-o lume pura, departe de lumea dezlantuita, un proiect urcat pe culmile muntilor si ale poftei de viata...o idee care s-a materializat intr-un razboi de tesut amintiri impletite cu zambete, emotii si sete de cunoastere.
Ceasul ticaie desfasurand zile si nopti in care studentii isi depasesc limitele si se inscriu in cartea recordurilor pentru cea mai mare frecventa cardiaca . In fata ochilor lor se contureaza cu fiecare secunda scursa o lume care te invata sa salvezi si care te salveaza la randul ei pe tine.

Simfonia fiecarei dimineti de Trauma Camp incepe cu acordurile polonicului vibrand curajos in tabla cratitei si cu chemarea : „ Masa este gata !!”. Tabloul se picteaza cu figuri obosite dupa nopti de cantec si voiosie montana insufletite de salvamontistii care nu se ingrijesc numai de siguranta medicinistilor ci ii si perfuzeaza cu solutie de energie si clipe de neuitat.  Acesti oameni sunt acum parte din Societatea Studenteasca de Chirurgie, ii ajuta an dupa an sa opereze inima muntilor si sa o faca sa bata din nou pentru fiecare generatie de studenti care paseste in Cabana Salvamontului din Padina. trauma

Schita unei zile de tabara include tuse de distractie demna de un student evadat din temnita examenelor si tuse de responsabilitate asociate perfect esentei tanarului medicinist.  Reteta incepe cu un dus rapid de trezire, cu o portie zdravana de cursuri teoretice predate intr-un mod dinamic, cu proiectii de imagini asociate cazurilor si practica corespunzatoare, toate presarate cu ocazii perfecte pentru descarcarea adrenalinei: tiroliana, alpinism, trasee prin natura si focuri de tabara care nu se sfarsesc  pana ce nu isi unesc lumina cu cea a zorilor.

Spre sfarsitul saptamanii tensiunea incepe sa creasca odata cu aparitia unor noi provocari precum o simulare de salvare montana, un examen individual si mai apoi unul colectiv in cadrul caruia 7 echipe de cate 6 medicinisti pornesc pe un traseu marcat in prealabil catre locul unui accident cu multiple victime: un „pacient” cu traumatisme diverse, constient sau nu, gasit in cele mai ingenioase circumstante agravante si un manechin care necesita manevre de resuscitare si defibrilare. Situatia se complica cu atat mai mult cu cat transportul victimei pe un plan abrupt montan implica asigurarea targii cu noduri de alpinism, corzi si carabiniere. Aceasta experienta complexa si motivanta se incheie cu acordarea premiilor si a diplomelor acreditate de CNRR.

Ioana, care trece anul V la UMF „Victor Babeş” din Timişoara, spune că îi place mult ideea taberei: „Am învăţat cum să examinăm victima, să asigurăm zona, să avem în vedere siguranţa salvatorului şi a victimei, să cerem ajutor, să sunăm la ambulanţă. Am făcut compresii toracice şi insuflaţii pentru stop cardio-respirator… La anul vreau să vin ca organizator”.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti – Prof. Dr. Florian Popa, Conf. Dr. Victor Strambu, Dl. Mircea Opris - Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR), Dr. Lidia Rasnoveanu – Presedinta Fundatiei pentru Ameliorarea Asistentei Medicale in partea de Nord a judetului Prahova (FAAMED),  Presedintele Consiliului National Roman de Resuscitare (CNRR) – Prof. Dr. Valentin Georgescu  reprezinta o parte din ansamblul de autori ai aventurii  care se desfasoara anual cu scopul de a educa, de a disciplina si de a sadi dragostea pentru munte in sufletele medicinistilor.  Datorita lor, anual , grupuri de aproximativ  50 de  studenti au ocazia de a invata tehnici de prim-ajutor in caz de trauma , stop cardio-respirator, de a manipula un defibrilator extern automat si de a fi la curent cu cele mai recente modificari aparute in ghidul de resuscitare.

Proiectul Trauma Camp 2011 a fost finantat de ANST (Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret) care a acoperit cheltuielile de cazare si masa pentru toti participantii la aceasta tabara.

Dr. Bogdan Vinersar, unul din organizatori, spune : „Aceasta tabara te ajută şi fizic, dar mai ales psihic. In aceste conditii, studentii învaţă să se organizeze mai bine, să gestioneze corespunzator timpul şi eforturile pentru a face faţa problemelor cu care se vor confrunta in viitoarea cariera medicala.”

 

trauma
 
 
 
Comunicat SSCR 
 

 


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro