MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 16th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Contravizita Sindromul de oboseala cronica
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Sindromul de oboseala cronica

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Sindromul de oboseala cronica este caracterizat de o oboseala marcata, care nu este ameliorata de repaus la pat, si poate fi agravat de orice activitate, fie ea fizica sau intelectuala. Persoanele care au Sindrom de oboseala cronica au un randament scazut in tot ceea ce fac. In afara de acest element definitoriu, acestia prezinta o serie de simptome nespecifice. Durerile musculare, durerile multi-articulare, deficientele de atentie si tulburarile de memorie, insomnia, oboseala de dupa efort, care dureaza mai mult de 24 de ore, dureri de gat sau dureri de cap mai putin obinuite, toate acestea se pot incadra in tabloul clinic al unui pacient cu Sindrom de oboseala cronica.

Totusi, pentru a diagnostica acesta afectiune, starea de oboseala trebuie sa existe pentru o perioada mai lunga de sase luni, iar pacientul trebuie sa prezinte cel putin patru dintre simptomele asociate cu sindromul. Cauzele acestei afectiuni nu au fost inca complet elucidate. Mai mult, oboseala marcata poate fi parte din simptomatologia multor altor boli, de aceea inainte de diagnosticarea acestui sindrom, trebuie excluse alte afectiuni cunoscute, si uneori tratabile.

Pacientii cu acest sindrom pot sa asocieze si alte simptome, mai putin frecvente, cum ar fi disfunctiile de ordin cognitiv, hipesensibilitate, tulburari digestive, stari de imunodeficienta sau probleme de ordin cardiac sau respirator. Nu se stie inca daca aceste simptome sunt de aceeasi etiologie cu sindromul, sau daca sunt doar asociate acestei stari.

Sindromul de oboseala cronica poate apare brusc, dupa o infectie, virala spre exemplu sau ca urmare a unei perioade prelungite de stres, sau poate apare treptat, fara o cauza clara.
Dintre toate afectiunile cronice, sindromul de oboseala cronica este unul dintre cele mai misterioase. Spre diferenta de, spre exemplu, diabet si anemie nu avem nimic de masurat pentru a cuantifica starea. Iar spre diferenta de afectiunile cardiace, avem relativ putine metode de tratament.

Acest sindrom este identificat mai frecvent la persoane care au fost initial niste persoane active, si procentul de cazuri raportate este mai mare la femei decat la barbati. Totusi nu este inca clar daca femeile sunt afectate de acest sindrom mai des decat barabatii, sau este vorba doar despre faptul ca femeile merg la medic mai des. Aproximativ un milion de americani sufera de acest sindrom.

Conform unui studiu publicat in aprilie in revista Pharmacogenomics, ar exista niste legaturi intre simptomele sindromului si bagajul genetic care controleaza felul in care fiecare organism raspunde la stres. Mai exact, acestia au subliniat ca persoanele care prezinta simptomele sindromului de oboseala cronica au factori genetici care afecteaza felul in care acestia raspund la stres – incepand cu evenimentele de viata, rani sau infectii care survin de-a lungul vietii lor, care pot genera prin ele insele simptomele acuzate.

Totusi, in ciuda rezultatleor acestui studiu, mai sunt numeroase intrebari fara raspuns in legatura cu acest sindrom. Cercetatorii nu au aflat cat de mare este influenta fiecarui factor genetic in aparitia sindromului, si nici daca acesti factori genetici nu sunt cumva prezenti si la persoane care nu sunt afectate de sindrom.


www.cdc.gov
www.webmd.com
www.mayoclinic.com
www.wikipedia.org

Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Sindromul de oboseala cronica
0
Interesant articol, sunt curios care sunt remediile pentru acest sindrom.
Claudiu D , iulie 24, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro