MedicalStudent.ro

Monday
Apr 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Anorexia

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Anorexia este o afectiune de ordin psihiatric care consta in tublubrarea comportamentului alimentar in sensul absentei apetitului. Anorexia duce la scaderi ponderale si o frica obsesiva a persoanei afectate de a se ingrasa. Anorexicii isi controleaza greutatea corporala prin infometare voluntara, efort fizic excesiv, sau prin alte metode, spre exemplu medicamentoase. Se manifesta in principal la fete aflate la varsta adolescentei. Implica factori de ordin psihologic, neurobiologic si sociologic.

Anorexia este o afectiune care pune in pericol viata, si isi poate lasa amprenta asupra multor organe si resurse fiziologice. Dintre toate afectiunile psihiatrice, anorexia are cel mai ridicat grad de mortalitate, aproximativ 10% din persoanele afectate ajungand la deces. Are efecte sistemice importante. In sfera aparatului cardio-vascular induce bradicardie. Produce dezechilibre hidro-electrolitice, in special nivele scazute de fosfat, care pot duce la stop cardiac, slabiciune musculara si disfunctii de imunitate, care pot conduce, in final, la moarte.

Daca anorexia survine inainte de varsta adulta, cresterea poate fi stopata, poate fi redusa cantitatea de hormoni esentiali secretati, si de asemenea exista posibilitatea cresterii secretiei de cortisol. 38-50% dintre persoanele anorexice sunt afectate si de osteoporoza, deoarece o nutritie proasta afecteaza cresterea oaselor si duce la demineralizarea matricei osoase.

Anorexia induce schimbari si la nivelul sistemului nervos. Se pare ca infometarea ar duce la cresterea in dimensiuni a ventriculilor cerebrali. Acest lucru este corectat insa atunci cand persoana revine la greutatea optima. Anorexia este de asemenea asociata cu scaderea fluxului sanguin de la nivelul lobilor temporali.

Pana de curand, anorexia era privita ca o afectiune care tine de alegerile fiecaruia. Se considera ca persoanele anorexice aleg sa slabeasca pentru a ajunge la un asa-zis ideal. Insa mai nou a fost lansata o ipoteza conform careia ar exista si o implicatie genetica in aparitia acestei afectiuni. Ipoteza a fost demonstrata de un studiu, care a dovedid ca predispozitia la anorexie este in proportie de 56% influentata de factori genetici, implicatia factorilor de mediu fiind de numai 44%. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 31000 de perechi de gemeni in Suedia de catre Dr. Cynthia Bulik.

Totusi, in aparitia anorexiei nu este inculpata o anumita gena. Sunt implicate mai multe gene si mai multi factori de mediu, care alcatuiesc impreuna o conjunctura favorabila.

Principalul factor de mediu care e implicat in aparitia anorexiei este tendinta persoanei respective de a fi anxioasa sau depresiva si, nu in ultimul rand, gradul de sensibilitate al fiecaruia.
Anorexia poate fi tratata, dar tratamentul este de lunga durata. Poate sa dureze ani sau luni, si poate dura chiar si mai mult pana se revine la greutatea normala. Totusi, cu cat tratamentul este inceput mai din timp, cu atat mai multe sanse de recuperare exista.

www.wikipedia.org
www.webmd.com
www.netdoctor.co.uk

Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro