MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Surgilux, o noua alternativa la suturile clasice

Surgilux, o noua alternativa la suturile clasice

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Inca de la inceputurile chirurgiei, sutura reprezinta metoda de electie pentru inchiderea majoritatii plagilor. Incepand cu anii ’90, au intrat in uz diverse tipuri de adezivi, majoritatea substante sub forma de gel.

Folosite pe scara din ce in ce mai larga, acestea prezinta insa si dezavantaje, precum aplicarea neuniforma, toxicitatea (unele fiind numai pentru uz extern), sau folosirea radiatiilor UV cu potential nociv.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din New South Wales, Australia (UNSW) a anuntat sintetizarea unui polimer care rezolva toate aceste probleme. Produsul, denumit Surgilux, are la baza un compus extras din cochilii de crab denumit chitosan, substanta hipoalergica cu proprietati antimicrobiene, aprobata de NFDA in SUA.

Sub forma unui biofilm de numai 50μ, Surgilux se aplica pe plaga, dupa care este expus unui laser IR. Substanta absoarbe radiatiile, incalzind temporar zona la aproximativ 60˚C. Lanturile de colagen din tesutul conjunctiv si cele de chitosan se desfac, pentru la ca indepartarea laserului racirea brusca sa duca la fuzionarea acestora si etanseizarea plagii.

Folosirea acestui polimer biodegradabil ar putea devansa suturile clasice, care prezinta un risc mai ridicat de infectare si nu etanseizeaza perfect plaga. Cercetatorii considera ca Surgilux ar putea avea aplicatii importante in microchirurgia creierului, de exemplu pentru a inlocui sutura nervilor, insotita inevitabil de o pierdere mai mult sau mai putin importanta a functiei acestora. Exista in faza de proiect ideea incorporarii de factori de crestere si/sau celule stem pentru stimularea regenerarii nervilor.

In acelasi timp, nu trebuie neglijat faptul ca aproximativ 11% din pacientii care sufera operatii pe creier prezinta ulterior complicatii datorate suturilor (scurgeri de LCR, infectii s.a.).
Pana in prezent, produsul a obtinut rezultate preliminare promitatoare la testele pe soareci. Cercetatorii estimeaza ca, daca vor gasi sprijinul financiar si comercial necesar demararii testelor clinice, Surgilux ar putea fi folosit in operatiile pe creier si nervi in aproximativ 5 ani.


Bibliografie:
www.smh.com.au/news/world
www.unsw.edu.au/news
www.medgadget.com
Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nervii motori, superiori celor senzitivi!

Atunci cand vine vorba de nervi motori care trebuie "reparati", prin intermediul unei grefe nervoase de la un alt donor, doctorii foloseau in mod traditional un nerv senzitiv din alta parte a corpului, a aceluiasi individ(nervul sural de exemplu). Din pacate, nu toti candidatii isi reveneau complet dupa asemenea grefe.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro