MedicalStudent.ro

Friday
Apr 26th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Staphylococcus aureus se ascunde in celula

Staphylococcus aureus se ascunde in celula

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
O cauza a infectiilor umane si animale, S.aureus, evita apararile sistemului imun si “pacaleste” antibioticele, catarand-se in celule si apoi ascunzandu-se, evitand astfel sa fie detectata.

Staphylococcus aureus este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecţii supurative sau septicemii la om şi animale. Formele de manifestare ale acestor infecţii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococică. Este un coc Gram-pozitiv, aerob, necapsulat, care apare la microscop sub forma unor aglomări asemenătoare unui ciorchine, iar cultivat pe agar-agar produce colonii mari, rotunde, galben-aurii.

Un nou studiu publicat in jurnalul online “BMC Genomics” arata cum S. aureus “se simte ca acasa” in celulele plamanilor, rezistand pana la 2 saptamani. O echipa de 12 cercetatori au descoperit actiunea bacteriei in celulele epiteliale ale plamanilor utilizand un model in vitro. Una dintre observatii a fost ca dupa ce S. aureus patrunde in celule profilul genei se schimba dramatic : expresia pentru functiile metabolica si de transport se opresc, determinand bacteria sa devina inactiva. In acelasi timp, producerea toxinelor potential letale pentru celule este controlata strict pentru a limita avariile celulare. Mecanismele care ajuta bacteria sa supravietuiasca si/sau sa se inmulteasca, incluzand functiile metabolice si cele producatoare de energie, isi reincep activitatea.

Desi cele mai multe bacterii au murit dupa 4 zile, ca rezultat al tratamentului cu antibiotice, echipa a gasit bacterii viabile in modelul creat chiar si la 2 saptamani de la infectare.

Aceste date pot ajuta ca infectiile persistente sa fie intelese si ca noi medicamente antibacteriene sa fie create. S. aureus nu a fost pana acum considerata intracelular patogena, din punct de vedere traditional, insa detaliile moleculare ce guverneaza persistenta sa extinsa raman necunoscute. Bacteria poate determina revenirea infectiilor si la cativa ani dupa ce acestea au fost, aparent, vindecate.

“ Supravietuirea intracelulara a S. aureus pare sa fie legata de capacitatea sa de a adopta un comportament discret in locul multiplicarii active. S. aureus beneficiaza apoi de moartea naturala sau programata a celulelor pentru a reaparea si a determina un alt episoda infectios, ajungandu-se astfel la cronicitate”, afirma Patrice Francois, membru al echipei de cercetatori.

www.biomedcentral.com
www.medicalnewstoday.com
www.wikipedia.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Malaria:Vaccinul corect la locul potrivit?
Dezvoltarea unui vaccin eficient improtriva malariei nu e usor, deoarece exista diferite specii de Plasmodium care cauzeaza boala . Diferitele specii poarta diferite diferite variante (alelele) ale genelor codand componentele ( antigenele) parazitului utilizate in vaccinurile test , ceea ce inseamna ca parazitul care provoaca infectia intr-o anumita locatie poate sa difere de cel folosit pentru prepararea vaccinului . Deci in acest caz raspunsul imun generat de vaccin poate sa fie mai putin eficient sau chiar deloc .
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro