MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Prionii si retrovirusurile - o alianta nebenefica?

Prionii si retrovirusurile - o alianta nebenefica?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
O echipa condusa de Dr. Christine Leib-Mosch a reusit sa demonstreze ca prionii pot activa retrovirusurile endogene in celulele afectate ale creierului. Grupul continua sa caute componentele celulare a caror structura se schimba ca rezultat al unei infectii prionice.

In colaborare cu colegi de la Universitatea Tehnica din Munchen si Universitatea din Heidelberg, cercetatorii au folosit tehnologii “micro-array” (cipuri cu sute sau mii de probe de ADN), reusind sa demonstreze , in teste pe celulele soarecilor, ca exprimarea virusurilor endogene este afectata de proteinele infectioase prionice.

Prionii, o abreviere de la “ proteinaceous infectious particles”, functioneaza ca un tragaci in declansarea bolii ce afecteaza creierul si sistemul nervos. Sunt variante structurale ale unei proteine normale ce se gaseste in tesuturile sanatoase, in special in creier. Efectul devastator al prionilor este acela ca, o data intrati in organism , pot modifica proteinele prionice normale, creand mai multi prioni infectiosi si determinand progresia bolii. Totusi, sunt putine lucruri cunoscute despre mecanismele moleculare ale patogenezei, rolul co-factorilor si interactia prionilor cu componentele celulare.

Retrovirusurile insera informatia genetica in genomul celulei-gazda. In cazul retrovirusurilor endogene acest lucru implica infectiile retrovirale, transmise din generatie in generatie prin germeni. Aproximativ 10% din genomul oamenilor si al soarecilor consta in secventele retrovirale endogene acumulate in timpul evolutiei. Intr-adevar, cele mai multe gene structurale ale retrovirusurilor sunt inactive, insa multe elemente reglatoare, ca situsurile de legatura pentru factorii de transcriptie, raman adesea active si pot influenta genele inconjuratoare.

Oamenii de stiinta au infectat celulele neuronale ale soarecilor, pastrate in cultura, cu proteine prionice infectioase, analizand ulterior exprimarea cailor retrovirusurilor endogene. Rezultatele arata ca aceasta este influentata de infectia prionica: in comparatie cu celulele neinfectate, exprimarea creste, dar si scade, in functie de tipul de retrovirus endogen utilizat.

Aceste efecte pot fi reprimate de pentosan-polisulfat, un medicament anti-prionic, ceea ce inseamna ca influenta exprimarii poate fi atribuita prionilor si nu unor efecte secundare.

Observatiile sugereaza ca proteinele prionice pot stimula producerea de particule retrovirale prin activarea retrovirusurilor endogene. Ulterior , aceste particule pot transporta proteinele prionice din celula in celula, raspandind astfel infectia.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Alfa talasemia protejeaza impotriva malariei
Copiii cu afectiunea ereditara numita talasemia alfa au hematii deosebit de mici care produc cel mai adesea o forma usoara de anemie. Cercetatorii au descoperit acum ca aceasta afectiune are beneficiile ei - poate proteja copiii de una dintre cele mai mortale boli: malaria.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro