MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 27th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Sistemul olfactiv al tantarului malariei

Sistemul olfactiv al tantarului malariei

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Prin analizarea unui organ senzitiv specializat al tantarului care transmite malaria, o echipa internationala de cercetatori a facut un important pas inainte in ceea ce priveste crearea de noi repelenti si atractanti care pot fi folositi pentru a reduce amenintarea pe care o reprezinta malaria.

La ora actuala, malaria este considerata a fi boala cu cel mai ridicat risc de mortalitate.

Organul senzorial este reprezentat de papile maxilare. Este una din cele trei structuri care se extind din extremitatea cefalica a tantarului, care, lucrand impreuna, permit mirosul si gustul.

Celelalte doua sunt antene care servesc drept organe olfactive cu scop general si care raspund la o gama diferita de stimuli chimici si proboscis, care contin diferiti senzori destinati pentru mirosirea indeaproape si pentru detectarea gustului.

O analiza amanuntita a organului maxilar a determinat ca acesta contine o inlantuire unica de receptor inalt-specializati, care detecteaza monoxidul de carbon si octenolul, semnale chimice-cheie pe care insectele le folosesc pentru a-si gasi prada.

"Acesti receptori sunt foarte sensibili, lucru care sugereaza ca aceste organe pot servi drept sistemul de detectie al tantarului." spune Tan Lu, autor al studiului. "Nu am putut gasi dovezi inca, dar consecinta este ca indepartarea acestui organ ar ingreuna gasirea unei prazi." adauga Laurence J. Zwiebel, profesor de stiinte biologice la Vanderbilt.

Studiul a fost facut de o echipa de cercetatori de la Vanderbilt, Yale si Universitatea Wageningen din Olanda. Ei fac parte dintr-o echipa care include si cercetatori de la Centrul pentru Cercetare al Sanatatii Ifakara din Tanzania si Centrul Medical de Cercetare din Gambia.

"Acest studiu marcheaza un pas inainte al proiectului la care lucram, pentru ca ofera contextul biologic si se reduce la cateva tinte moleculare pe care le folosim pentru a descoperi noi substante care ar trebui sa aiba impact direct in comportamentul tantarilor." spune Zwiebel.

Studiul clarifica anumite neintelegeri despre sistemul olfactiv al tantarului. Desi s-au facut numeroase cercetari in legatura cu fiziologia si biologia moleculara a antenelor tantarului
Anopheles gambiae, au fost facute putine studii asupra papilelor maxilare. Majoritatea studiilor anterioare au fost facute pe alte specii de tantari, Aedes aegypti, care transmite febra galbena si febra dengue.

Inainte s-a descoperit ca papilele maxilare ale A. aegypti erau sensibile la dioxid de carbon si octenol; deci descoperirea ca se intampla acelasi lucru si in cazul An. Gambiae nu este chiar o surpriza. Totusi, cercetatorii au descoperit ca tantarul malariei foloseste seturi diferite de receptori in acest scop, lucru care explica de ce are o mai mare specificitate pentru compusii chimici specifici umani.

"Nasul" elaborat al tantarului este format din sute de structuri subtiri, asemanatoare firului de par, numite sensilla, care sunt atasate de antene, papile maxilare si proboscis. Varfurile acestor structuri au mii de orificii mici, care permit compusilor volatili sa ajunga in interior, unde intalnesc extensii neuronale specializate in detectarea anumitor molecule.

Comparate cu antenele tantarilor, care sunt facute sa detecteze sute de compusi diferiti, studiul a descoperit ca papilele maxilare sunt inalt-specializate. "Este uimitor ca toate structurile filiforme sunt identice." spune Zweibel. Acestea sunt atasate de trei neuroni: unul care raspunde la dioxidul de carbon, unul care raspunde la octenol, si unul care serveste la integrarea receptarii olfactive.

www.news-medical.net


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Receptorul Ashwell, element cheie in rezistenta organismului in septicemii

Receptorul Ashwell este o proteina hepatica din familia lectinelor, prezenta ubicuitar in regnul animal. Descoperit cu peste 35 de ani in urma de catre omul de stiinta Gilbert Ashwell, receptorul este activat dupa nastere, sugerand implicarea sa in adaptarea la mediu si in rezistenta la agresiune; pana recent, s-a presupus ca intervine in eliminarea proteinelor anormale din circulatie, fara a se cunoaste insa nici mecanismul exact, nici implicatiile sistemice ale procesului.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro