MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase O noua clasa de medicamente, datorata descoperirii unui inhibitor HIV din sange

O noua clasa de medicamente, datorata descoperirii unui inhibitor HIV din sange

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Un nou studiu prezinta un ingredient natural al sangelui uman care blocheaza efectiv HIV-1( virusul predominant responsabil pentru HIV), impiedicandu-l sa se multiplice si sa infecteze celulele imune.

Virusul blocator poate juca un rol in progresia HIV-ului spre SIDA si, deoarece opereaza intr-un mod diferit decat inhibitorii antiretrovirali deja existenti, poate conduce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente in lupta impotriva bolii, conform jurnalului Cell, o publicatie a Cell Press.

Echipa de cercetare a descoperit ca fragmente ale unei molecule din sange, relativ abundenta, pe care au numit-o peptida inhibitoare virus (VIRIP), se comporta asemenea unui inhibitor al HIV-1. Descoperirile releva o noua tinta pentru inhibarea HIV care ramane complet activ impotriva agentilor virali, rezistenti la alte medicamente, ceea ce reprezinta un mare avantaj”, spune autorul Franck Kirchhoff, de la Universitatea din Ulm, Germania.

Grupul condus de Kirchhoff a evidentiat, de asemenea, faptul ca HIV-1 nu dezvolta repede rezistenta la VIRIP, cel putin in culturi de celule. Unii derivati ai peptidei sunt foarte stabili in sangele uman si nu sunt toxici, chiar si in concentraii foarte mari.

Unele molecule din sangele uman au fost implicate in inhibarea HIV-1. Totusi, a ramas evaziv care componente natural circulatoare sunt cele mai eficace in controlul replicarii virale din organism.

In acest studiu, cercetatorii au cernut dintr-o gama cuprinzatoare de peptide mici care au fost filtrate din sangele pacientilor cu incapacitate pulmonara cronica in timpul dializelor, in cautarea celor cu activitate anti-HIV. Dupa sortarea celor peste un million de peptide in 300 de fractiuni, s-au concentrate asupra celei care blocheaza HIV fara a avea efecte toxice asupra celulelor. O examinare ulterioara a relevat faptul ca VIRIP este ingredientul activ.

O versiune sintetica a peptidei pastreaza activitatea sa anti-HIV, excluzand posibilitatea ca alti factori sa fie responsabili de acest lucru. VIRIP are drept tinta specifica o regiune conservata din transmembrana glicoproteica a HIV-1, cunoscuta ca “peptida gp41”. Aceasta peptida, care este in mod normal ingropata in anvelopa virala, devine expusa in timpul procesului de intrare virala si determina primul contact direct intre particula virala si celula-gazda.

Totusi, VIRIP joaca un rol esential in abilitatea HIV de a infecta celulele-gazda imune. Acest mecanism unic a permis inhibitorului sa ramana eficace, impotriva agentilor virali ce sunt rezistenti la alte medicamente retrovirale.

In prezent exista pe piata in jur de 20 de medicamente diferite pentru HIV. Totusi, toate tratamentele se incadreaza intr-una din cele patru categorii bazate pe modul de actiune, un numar cat mai mare de agenti virali devenind rezistenti la aceste medicamente. Rezistenta HIV la un medicament poate conduce la rezistenta la alte medicamente din aceeasi clasa, un fenomen cunoscut drept rezistenta cross.

“ Datele obtinute spijina posibilitatea ca VIRIP poate contribui in controlul replicarii HIV-1 in celulele infectate iar derivatii sai sunt foarte potriviti pentru dezvoltarea unei noi clase de inhibitori HIV-1” , concluzioneaza cercetatorii.

www.healthline.com
www.cell.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Boala misterioasa

O boala misterioasa a aparut in Congo. Afectiunea, care a aparut acum trei luni la pasari si porci, s-a raspandit si a facut vitime umane. Simptomele sun febra ridicata, varsaturi si diaree si pana acum au murit intre 60 si 100 de pacienti.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro