MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Latura pozitiva a infectiilor virale latente

Latura pozitiva a infectiilor virale latente

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Soarecii cu infectii virale cronice par sa reziste mai bine atacului bacteriilor ce produc ciuma si al bacteriilor implicate in aparitia toxiinfectiilor alimentare, conform unui raport prezentat recent in revista Nature. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis, atribuie aceste descoperiri schimbarilor pe care o infectie virala latenta le produce in sistemul imunitar al gazdei.

Cand au facut publice rezultatele studiului, oamenii de stiinta au subliniat faptul ca nu intentioneaza sa minimalizeze sau sa desconsidere problemele pe care infectiile virale le implica. Totusi ei au atras atentia ca numeroase tulpini de herpes virusuri intalnite la majoritatea populatiei, pot sa nu dea nici un fel de simptom de-a lungul vietii unei gazde.

Herbert W. Virgin, M.D., Ph. D., seful Departamentului de patologie si imunologie de la Universitatea Washington, si conducator al studiului, si-a pus intrebarea daca nu cumva rezultatele obtinute sugereaza faptul ca atat timp cat nu cauzeaza boli active, infectiile virale cronice ar putea fi benefice. Aceasta idee conduce insa la o dilema: este sau nu bine sa indepartam un virus cu care organismul nostru a stabilit o relatie simbiotica?!

Vaccinurile impotriva unor tulpini herpetice sunt in curs de testare.
Virusurile herpetice umane include herpesul oral si genital, virusul varicelo-zosterian, citomegalovirusul, virusul Epstein-Barr si sarcomul Kaposi- asociat infectiei herpetice. Faza incipienta, de infectie acuta cu aceste virusuri, se insoteste de cele mai multe de febra. Faza urmatoarea insa, cand herpes virusurile parasesc locul infectiei intiale, stabilindu-se la nivelul tesuturilor, nu mai este caracterizata de nici un simptom si reprezinta stadiul de infectie virala cronica.

Simptomele pot reapare, fiind urmate de o reintrare in stare pasiva a virusului sau pot sa nu mai apara niciodata.
In plus herpes virusurile HHV6 si HHV7, infecteaza majoritatea populatiei fara a se manifesta simptomatic.

Virgin sustine ca atat oamenii cat si alte mamifere au trait si si-au modificat de-a lungul a milioane de ani, avand infectiile virale latente, sistemul imunitar la un nivel bazal. Acest fapt conduce la ideea ca animalele neinfectate cu nici un virus folosite in testarea vaccinurilor, in studiul bolilor autoimune si in alte cercetari legate de sistemul imunitar duc la rezultate eronate ale experimentelor. Virgin adauga ca infectiile virale cronice fac parte, intr-o oarecare masura, dintr-un raspuns imun normal.

Oamenii de stiinta au confirmat cu mult timp in urma existenta unei simbioze intre microorganismele care traiesc in intestinul uman si gazda, relatie avantajoasa pentru ambii.

Rezultatele studiului condus de Virgin, sugereaza, pentru prima data, ca si infectiile virale produse la nivelul tegumentului, a tractului respirator si a tractului intestinal, ar putea fi benefice pentru om.

In cadrul experimentului, cercetatorii au lucrat cu tulpini de herpes virusuri de la soareci, virusuri asemanatoare cu EBV si CMV umane. Ei au constatat ca pentru a trece infectiile din faza acuta in faza latenta organismul creste secretia de interferon gama, ceea ce determina o rezistenta mai buna la noi microorganisme ce ataca omul.

Studii precedente au evidentiat faptul ca interferonul gama stimuleaza lupta sistemului imunitar impotriva unor bacterii. Bazandu-se pe aceasta descoperire, grupul condus de Virgin a expus soarecii infectati cu virusuri herpetice unor bacterii ca Yersinia pestis (bacterie responsabila de producerea ciumei) si Listeria monocitogenes (producatoare de toxiinfectii alimentare). Astfel ei au descoperit ca la soarecii cu o infectie virala latenta, aceste bacterii se replica mult mai incet si au o probabilitate mai mica de a provoca decesul soarecilor. Acest rezultat nu se aplica insa si animalelor cu infectii acute.
Pentru a intelege exact mecanismul ce sta la baza acestor descoperiri mai este nevoie de multe cercetari, conform lui Virgin.

Aceste descoperiri sugereaza faptul ca afectiuni precum mononucleoza infectioasa ne-ar putea proteja de toxiinfectii alimentare. Virgin incearca sa verifice daca herpesurile pot conduce la descoperirea unui tratament pentru boli autoimune, ca lupusul.

Studiile continua pentru a se descoperi si alti agenti patogeni care nu izbutesc sa atace eficient gazdele cu infectii virale latente si pentru a se vedea daca exista si alte tipuri de virusuri, in afara de herpes, care ar putea determina o crestere a imunitatii.

Dr. Emil R. Unanue, professor de patologie si imunologie la Universitatea Washington, admite faptul ca probabil sistemul imunitar a reusit sa transforme o infectie virala in ceva pozitiv.

Virgin insista insa asupra faptului ca “singurul virus bun, este un virus mort” si ca nu este recomandata infectarea intentionata in scopul de a stimula sistemul imunitar.

www.nature.com
www6.lexisnexis.com
www.sciencedaily.com
www.medicalnewstoday.com
http://pathmicro.med.sc.edu


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Preventia apoptozei celulelor imunitare

Raspunsul pentru cresterea semnificativa a distrugerilor celulare care au loc in timpul unor infectii severe se presupune ca ar fi unele tipuri de celule labile al caror numar e in mod normal controlat prin moarte celulara programata.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro