MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Descoperiri recente in mecanismul de actiune al prionilor

Descoperiri recente in mecanismul de actiune al prionilor

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Bolile prionice sau encefalopatiile spongiforme transmisibile (TBEs) reprezinta o familie de boli neurodegenerative care afecteaza atat animalele cat si oamenii. Acestea se caracterizeaza prin perioade de incubatie lungi, modificari in aspectul tesutului cerebral cu pierderi neuronale si incapacitatea de producere a raspunsului antiinflamator.

Agentul care cauzeaza aceste afectiunii este reprezentat de prion. Acesta este o forma modificata a unei proteine celulare normale-PrPc(c-celular), intalnita predominant pe suprafata neuronilor, de care se atasaza printr-o ancora fosfolipidica, si sensibila la actiunea proteazelor. Forma care cauzeaza boala prionica-PrPsc (s- scrapie-forma a bolii intalnita la oaie) este relativa rezistenta la actiunea proteazelor, iar la indivizii decedati se gaseste acumulata in vezicule citoplasmatice.

S-a constatat ca introdusa intr-o celula normala, PrPsc conduce la conversia PrPc in PrPsc.
Cele mai multe mamifere pot dezvolta o boala datorata infectiei cu prioni. Omul este si el susceptibil la aceasta, intre cele mai cunoscute boli fiind CJD (Creutzfeld-Jakob Disease), GSS (Gerstmann-Straussler-Scheinker syndrome), Kuru, sindromul Alpers. Infectia se poate produce fie prin introducerea directa a prionului (prin alimentatie, in interventii chirurgicale, injectii cu STH sau transplant cornean) fie datorita unei transmiteri ereditare mendeliene (in acest sens cercetarile sunt in curs).

Descoperi remarcabile ale ultimilor ani arata existenta unor prioni nepatogeni, cu rol esential in biologie, implicati in procesul de memorare si invatare.

Desi studiul acestor proteine infectioase a fost foarte intens in ultimul deceniu, oamenii de stiinta nu au inteles inca mecanismele fundamentale prin care prionii se formeaza, se replica si traverseaza bariera de specie.

Prin investigarea prionilor netoxici, din drojdia de bere, cercetatorii de la Institutul Whitehead, sub conducerea lui Susan Lindquist, au descoperit portiuni de dimensiuni foarte mici, la nivelul prionilor, responsabile de comportamentul acestora. Aceste rezultate ofera o noua perspectiva asupra deslusirii proprietatilor proteinelor infectioase.

Din mecanismul de actiune al prionilor, s-a evidentiat faptul ca acestia recruteaza alte proteine, normal asamblate si le modifica conformatia, proces denumit de Lindquist “cascada conformationala”. In organismele infectate aceasta cascada duce la formarea unor fibre lungi de amiloid. ( Creierul animalelor decedate in urma infectiilor prionice este impachetat in amiloid.)

Pentru a deslusi mecanismul de formare al amiloidului, Peter Tessier, cercetator implicat in studiul condus de Lindquist, a folosit lamele de sticla cu ansambluri peptidice bine ordonate, acoperite cu fragmente mici de proteine. In mod normal, aceasta metoda este folosita pentru evidentierea situsurilor de legare ale proteinelor.

Tessier a acoperit lamelele cu peptide din drojdia de bere si apoi a adaugat proteine prionice, apartinand aceleiasi specii. Astfel a descoperit ca proteinele prionice recruteaza o anumita secventa peptidica ducand la formarea amiloidului. Cercetatorul a denumit secventa proteica responsabila de recrutare “element de recunoastere”, acesta reprezentand aproximativ 10% din prion.

Tessier a repetat experimentul cu fungi patogene, obtinand acelasi rezultat. Ambele tipuri prionice au mentinut insa bariera de specie rigida ( prionul de la drojdia de bere nu a putut atasa peptide de la fungi si viceversa).

Continuand cercetarile, Tessier a conceput un prion sintetic, alcatuit din fragmente proteice care provin atat de la drojdia de bere cat si de la fungile patogene. Studiul acestuia i-a evidentiat capacitatea de a traversa bariera de specie, fara a se identifica insa mecanismul. S-a descoperit faptul ca prionul sintetic contine 2 elemente de recunoastere, unul pentru drojdia de bere si celalalt pentru fungi. Cand prionul este alaturat unui fragment peptidic de drojdie de bere, elementul de recunoastere al acestei specii se activeaza. (La fel se intampla si in cazul fungilor.)

Tessier a aratat de asemenea, modul in care factorii de mediu pot activa diferite elemente de recunoastere. Spre exemplu, cand experimentul s-a derulat la 4º C, elementul de recunoastere al drojdiei de bere s-a activat, la 37º C activandu-se cel al fungilor. Altfel spus, temperatura ar putea dicta specia infectata de prioni. In plus s-a descoperit ca modificari foarte mici in succesiunea aminoacizilor fragmentului de recunoastere afecteaza infectivitatea.

In urma studiilor, Lindquist si Tessier au declarat ca probabil prionii naturali au mai mult de un singur fragment de recunoastere, activitatea acestora fiind controlata de factori externi.

Cercetarile initiale, conduse de Lindquist in 2005, au identificat secvente de aminoacizi unde prionii se leaga unii de ceilalti. Anul acesta s-a demonstrat ca aceste secvente nu sunt altceva decat fragmentul de recunoastere.

Studiile continua, avand in vedere amploarea afectiunilor pe care infectiile prionice le produc la om.


users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages
www.cdc.gov
www.cjdsurveillance.com
www.news-medical.net


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Malaria:Vaccinul corect la locul potrivit?
Dezvoltarea unui vaccin eficient improtriva malariei nu e usor, deoarece exista diferite specii de Plasmodium care cauzeaza boala . Diferitele specii poarta diferite diferite variante (alelele) ale genelor codand componentele ( antigenele) parazitului utilizate in vaccinurile test , ceea ce inseamna ca parazitul care provoaca infectia intr-o anumita locatie poate sa difere de cel folosit pentru prepararea vaccinului . Deci in acest caz raspunsul imun generat de vaccin poate sa fie mai putin eficient sau chiar deloc .
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro