MedicalStudent.ro

Friday
Apr 26th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase De ce ataca virusul gripal in sezonul rece?

De ce ataca virusul gripal in sezonul rece?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii americani au descoperit un posibil motiv pentru care virusul gripal ataca predominant in timpul iernii. Acesta prezinta un invelis care “se topeste” in timpul verii, iar virusul nu mai este protejat. Descoperirea poate conduce la noi metode de prevenire a aparitiei gripei.

Cercetatorul Joshua Zimmerberg si echipa sa au studiat structura virusului gripal si, in special, invelisul acestuia, folosind rezonanta magnetica nucleara.

Peretele celular al virusului, ca si al altor virusuri respiratorii, este alcatuit din hemaglutinina, o lipoproteina care ii confera rezistenta iarna. Zimmerberg afirma ca aceasta este “proteina impotriva careia facem vaccinul”.

Cand virusul patrunde intr-un mediu favorizant, invelisul se dizolva, iar acesta infecteaza celulele. Hemaglutinina mai ajuta virusul sa se lege de celulele gazdei usurand invadarea continutului celular.

In timpul verii, cand temperatura este mult mai crescuta, invelisul de hemaglutinina nu mai poate proteja virusul si acesta moare inainte sa apuce sa infecteze gazda.

“Cand ajunge in tractul respirator, invelisul se dizolva si, astfel, virusul patrunde in interiorul celulei. Numai in felul acesta poate provoaca infectia”.

Cercetatorii afirma ca aceste informatii pot ajuta in prevenirea si tratarea gripei prin actionarea asupra invelisului de hemaglutinina. Ei s-au intrebat de multe ori de ce virusurile precum cel gripal ataca predominant in sezonul rece; s-a crezut probabil din cauza faptului ca iarna, oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise sau pentru ca in timpul verii virusul ar fi distrus de radiatiile solare, dar niciuna din aceste explicatii nu erau satisfacatoare.

Virusurile nu se pot replica decat in interiorul celulelor vii pe care le invadeaza fortandu-le sa sintetizeze componente virale.

Invelisul devine dur cand virusul trece de la cald la frig si astfel supravietuieste, infectand ulterior alte gazde. Invelisul nu devine dur instantaneu, ci se solidifica treptat intre 40°C si 4°C. Astfel se explica supravietuirea virusului in diverse conditii de mediu.

Cercetatorii sugereaza ca iarna e mai greu sa distrugem virusurile prin spalarea mainilor cu apa si sapun pentru ca invelisul extern dur il protejeaza de actiunea detergentilor.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Virusul care determina aparitia pojarului nu actioneaza asa cum se credea inainte

Rujeola este o boala acuta infectioasa si extrem de contagioasa, uneori severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata clinic prin manifestari catarale respiratorii, un enantem bucal particular, urmate de o eruptie caracteristica si insotita de variate complicatii bacteriene.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro