MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Tantari pot intrerupe cercul viral?

Tantari pot intrerupe cercul viral?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Majoritatea oamenilor fac tot posibilul pentru a evita tantarii. Dar vara aceasta Rollie Clem va gazdui Aedes aegypti, tantarul febrei galbene. El a pregatit o incapere special pentru aceste insecte, chiar si un meniu.

"Sange de oaie sau de vaca." spune Clem, profesor de biologie la Universitatea Kansas. "Aceasta specie se deosebeste de celelalte", deci Clem va trebui sa puna in camerele tantarilor obiecte vestimentare purtate. Anumiti tantari nu se hranesc fara sa simta mirosul organismului uman in aer.

Clem, care studiaza virusologie moleculara, spera sa descopere in acest fel mai multe lucruri despre modul in care virusii afecteaza apoptoza celulara. "Milioane de celule mor la un moment dat in organismul uman." spune Clem. "Si asta e un lucru bun." Moartea celulara programata este o modalitate mai ordonata decat necroza, caz in care celulele inflamatorii sunt atrase in focar. Apoptoza se bazeaza pe dezasamblarea ordonata a genelor unei celule. Disfunctiile apoptozei sunt corelate cu cancerele, bolile neurologice - precum Alzheimer - si boli ale sistemului imun - precum SIDA sau artrita reumatoida.

Desi apoptoza este cunoscuta inca din secolul al XVIII-lea, interesul pentru acest domeniu a crescut abia in ultimii 15 ani.

Experimentul lui Clem, ajutat de Institutul National pentru Sanatate, a inceput cu molii care erau complet imune la virusi fatali. Clem a ales A. aegypti pentru acest experiment pentru ca el este cel care produce febra dengue, cea mai importanta afectiune virala transmisa prin tantari. Centrul de Control al Bolilor estimeaza ca sunt 100 de milioane de cazuri anual.

Dar eficacitatea tantarului de a transmite aceasta boala variaza in functie de locatie. Clem vrea sa afle daca apoptoza joaca un rol in aceasta variatie. Odata ce tantarii au fost adusi in siguranta in laborator, Clem vrea sa ii infecteze cu molecule alterate de Sindbis, un virus legat cu cei care produc encefalita la cai. Anumite molecule vor contine gene care blocheaza apoptoza, iar altele vor incuraja procesul.

Apoi va extinde experimentul si la molecule nealterate de Sindbis. Rezultatele vor indica astfel daca A. aegypti poate fi imunizat impotriva virusilor. Clem spune: "Munca noastra se va desfasura intr-un mediu foarte sigur."

In emisfera vestica, A. aegypti este raspandit in America Latina, dar si in SUA, mai ales in Florida. Specia a revenit, dupa eradicarea din anii '70, iar febra dengue s-a extins. In Kansas, vinovatii sunt Culex tarsalis si alti membri ai familiei Culex. Acestia nu transmit febra dengue, dar pot transmite encefalita cabalinelor. Cea mai de temut boala transmisa de tantari este malaria, si este raspandita de Anopheles gambiae.

Unul dintre studentii lui Clem investigheaza cateva zeci de gene ale A. aegyptis, pentru ca sunt asemanatoare cu genele care controleaza apoptoza la Drosophila. "Chiar si la oameni, genele sunt similare in secventele lor." spune Clem. Acest lucru inseamna ca insectele au multe de spus speciei de la celalalt capat al microscopului despre mecanismele lor genetice de aparare.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Privarea de somn a bacteriilor

Descoperirea actiunii antibioticelor asupra agentilor patogeni care produceau diferite infectii a reprezentat una dintre cele mai importante realizari din domeniul farmaceutic. Astazi cercetatorii incearca punerea la punct de noi generatii de antibiotice impotriva bacteriilor rezistente la diverse tratamente. Cercetatorii au descoperit de ce unele bacterii din anumite colonii pur si simplu sunt imune la folosirea antibioticelor.

Majoritatea antibioticelor omoara doar microbii care cresc si se multiplica, lasand neatinse o mica selectie de bacterii care sunt intr-un proces de “hibernare” (pasive) din colonia atacata. Un nou studiu arata ca o anumita doza de nutrienti poate trezi aceste bacterii pentru un timp care sa permita distrugerea lor cu antibiotice. Daca strategia va functiona la oameni, ar putea constitui o cale mai buna de a trata bolile cronice, cum ar fi tuberculoza si infectiile de la nivelul tractului urinar.

In timpul infectiilor, bacteriile isi pot incetini sau chiar opri cresterea lor. Astfel, ele intra in faza “stationara”, cand nivelul nutrientilor scade, lucru care se intampla deseori in gazda infectata. O serie de bacterii, in cele din urma isi opresc metabolismul si trec intr-o stare de “hibernare”. Biofiziologul Nathalie Balaban si colegii sai de la Hebrew University – Ierusalim, au dorit sa afle ce determina aceste bacterii sa se comporte astfel.

Pentru a studia un ciclu in laborator, echipa a adaugat nutrienti noi intr-o cultura de E. Coli. Majoritatea celulelor au inceput sa creasca si sa se divida, din nou, asa cum era de asteptat, devenind astfel mai vulnerabile la antibiotice. Dar o proportie mica au devenit active doar temporar: In prima ora si jumatate, de la adaugarea nutrientilor proaspeti, ele au reinceput sa produca proteine, ca si cum ar incepe sa se divida. Apoi ele si-au incetat orice activitate de acest gen, trecand intr-o stare de “hibernare”.

Odata ajunse in aceasta stare, bacteriile devin imune la antibiotice, iar ele nu pot fi tentate sa se “trezeasca” cu nutrienti. Dar in prima ora si jumatate ele au fost vulnerabile la actiunea antibioticelor. “Acest lucru sugereaza ca o metoda de a preveni rezistenta bacteriana la antibiotice este sa dam pacientului, o doza din nutrienti care sa limiteze cresterea agentilor patogeni – dependent de tipul bacteriei, acestea ar putea fi fier, zinc, sau alte componente, in timpul administrarii unui antibiotic,” spune Balaban.

Este surprinzator si neobisnuit aceasta observatie, spune microbiologul Kim Lewis de la Northeastern University in Boston, care studieaza desemenea rezistenta la antibiotice a bacteriilor. Totusi, nu este sigur cat de util acest studiu ar putea fi. Cercetari anterioareau aratat ca unele bacterii devin complet pasive – si netratabile – imediat ce intra in faza stationara. “Cu strategia propusa de Balaban, bacteriile care sunt deja in aceasta stare, ele nu ar putea fi trezite,” adauga Lewis.

Bibliografie:

1. www.sciencemag.org
2. Wikipedia – enciclopedia libera

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro