MedicalStudent.ro

Wednesday
May 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Citokina aliata HIV/SIDA

Citokina aliata HIV/SIDA

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Maladia HIV/SIDA reprezinta din anii ’80 un subiect de maxim interes pentru cercetatorii intregii lumi, insa elucidarea tuturor mecanismelor implicate in desfasurarea acesteia nu e nici usoara nici la indemana oricui.

Printre multele intrebari ce trebuie sa-si gaseasca raspunsul e si cea legata de persistenta virusului in organismul uman chiar si in cazul celor care urmeaza strict tratamentul toata viata.

Nimeni nu a inteles pana acum de ce terapiile anti-SIDA – highly active antiretroviral therapies (HAART) – elaborate pana acum nu reusesc sa distruga virusul complet, acesta reaparand rapid cand se opreste tratamentul medicamentos. Unde se ascunde acest virus « nemuritor » chiar si dupa zeci de ani de tratament ?

Studiile preclinice, pe animale de laborator, desfasurate la Institutul INSERM si la Institutul Pasteur (Franta), conduse de dr. Jérôme Estaquier, au scos la iveala un « rezorvor » al virusului imunodeficientei umane. Acest depozit se gaseste la nivelul ganglionilor limfatici intestinali, ganglionii mezenterici. Aici virusul poate ramane ascuns mai mult de 10 ani postinfectie desi e indetectabil in orice alta parte a corpului uman – incarcatura virala sangvina poate fi egala cu zero !

Cercetatorii au inteles si de ce acest lucru se intampla. Ei au demostrat ca limfocitele T CD8 citotoxice din ganglionii mezenterici prezinta o durata de viata mult scurtata. In mod normal aceste limfocite sunt capabile sa controleze gradul de proliferare a virusului distrugand celulele infectate insa cercetatorii au descoperit veriga slaba a aceastei « cruciade ». In ganglionii mezenterici limfocitele T CD8 sunt sensibile la prezenta citokinei TGF-β (transforming growth factor), implicata si in evolutia cancerului, ce impiedica raspunsul imun eficient.

Tipul de citokine secretate de sistemul imun ca raspuns la o infectie reprezinta o etapa cruciala pentru determinarea felului de raspuns imun initiat si pentru rezultatul final al acestuia. Acest proces de secretie a citokinelor poate duce la rezultate diametral opuse : persistenta sau eliminarea organismului patogen dar si aparitia sau absenta reactiilor inflamatorii si imunopatologice.

Aceste descoperiri fac loc noilor terapii tintite pe blocarea acestei citokine imunosupresoare sau pe restaurarea longevitatii limfocitelor citotoxice.

Mai multe informatii puteti gasi aici.

Bibliografie
1. CD8+ T Cell Dynamics
2. Localization of the HIV viral reservoir


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Toxoplasma ar putea fi mai importanta decat ne putem imagina

In urma cu cinci ani, specialistii de la Oxford University au observat ca infectia cu Toxoplasma gondii are un efect bizar asupra comportamentului sobolanilor, facandu-i pe acestia sa caute compania pisicilor . La vremea respectiva s-a speculat ca logica din spatele acestui efect ar rezida in faptul ca pisica este singura gazda in care parazitul isi poate desfasura intregul ciclu reproductiv.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro