MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Colecistectomia laparoscopica in tratamentul colelitiazei simptomatice

Colecistectomia laparoscopica in tratamentul colelitiazei simptomatice

Evaluare articol: / 15
Cel mai slabCel mai bun 

laparoscopiaColecistectomia laparoscopica, una dintre cele mai frecvente aplicatii ale laparoscopiei, este un procedeu cu abord minimal in vederea indepartarii colecistului si a calculilor de la acest nivel. Tinand cont de evolutia naturala a litiazei veziculare, aceasta reprezinta procedura de electie in cazul celor mai multi pacienti care necesita colecistectomie electiva.

Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara se caracterizeaza prezenta calculilor in vezicula biliara. Statistica arata ca 10% din populatia de peste 40 ani sufera de aceasta afectiune, ajungand pana la 20% la populatia de peste 60 ani.

Factorii care intervin in aparitia colelitiazei sunt obezitatea, dietele hipercalorice, unele medicamente (clorfibratul), sarcina. De asemenea, se pare ca cei mai multi pacienti cu calculi biliari  prezinta o activitate redusa a 7α hidroxilazei hepatice, enzima reglatoare a sintezei acizilor biliari primari. Mai mult, s-a constatat ca 10 pana la 20% din persoanele cu scadere rapida in greutate prin dieta foarte saraca in calorii dezvolta calculi biliari.

Simptomul cel mai frecvent si caracteristic al litiazei biliare este colica biliara. Obstructia canalului cistic sau a caii biliare principale prin migrarea unui calcul produce cresterea presiunii intraluminale cu distensia colecistului. Apare astfel o senzatie dureroasa in epigastru sau hipocondru drept, cu iradiere in umarul sau omoplatul drept.

Colica biliara debuteaza brusc, de obicei dupa o masa copioasa, si este frecvent insotita de greata, varsaturi si cresterea usoara a bilirubinei serice.

Complicatiile litiazei veziculare pot fi de mai multe tipuri. In primul rand, migrarea calculilor pana la iesirea din colecist si blocand complet functionarea lui, genereaza hidropsul vezicular. Prin blocarea tractului biliar la diferite nivele poate aparea icterul mecanic sau chiar pancreatita de origine biliara. In al doilea rand, pot aparea complicatii infectioase, cum ar fi colecistita acuta sau peritonita. Cauza acesteia din urma este perforatia colecistului si scurgerea continutului in cavitatea peritoneala.

Alte complicatii sunt vezicula biliara calcara, formata prin  precipitarea calciului si opacifierea neomogena a veziculei, si vezicula biliara de portelan, depozite de saruri calcice la nivelul colecistului.

 Care sunt indicatiile colecistectomiei laparoscopice?

- dischinezie biliara cu simptome netratabile
-litiaza biliara complicata cu colecistita acuta
-polipi in colecist >10mm sau cu crestere rapida
-colecistita acuta alitiazica
-vezicula biliara “de portelan”
-colecist nefunctional
-traumatisme la nivelul colecistului
-pancreatita de cauza biliara
-fistula colecistoduodenala
-litiaza coledociana

In ce consta o astfel de interventie?


In locul unei incizii de 20 cm, specifica chirurgiei traditionale, 4 incizii de aproximativ  1 cm sunt suficiente pentru a indeparta  vezicula biliara pe cale laparoscopica. Dupa aspirarea bilei si eventual a calculilor biliari, vezicula biliara asfel golita este indepartata prin incizia efectuata la nivelul ombilicului. Dupa o astfel de operatie, recuperarea postoperatorie este minima, pacientul putand fi externat in 1-3 zile.

Care sunt avantajele?

Avantajele sunt multiple, atat pentru pacient, cat si pentru chirurg. Din perspectiva pacientilor: durere postoperatorie redusa, refacere rapida, rezultat estetic mai bun. Din perspectica chirurgului: vedere mai buna a campului operator, durata scurta a interventiei, risc de infectii redus, pierdere minima de sange intraoperator.

Care sunt dezavantajele?

Bineinteles, ca in orice interventie chirurgicala exista si dezavantaje. S-a constat  ca in cca. 5% din cazuri dupa operatia de laparoscopie este nevoie de operatie clasica. De asemenea, in cazul operatiilor abdominale anterioare, este posibila existenta unor aderente care sa nu permita o vizualizare buna a cavitatii peritoneale, si sa contraindice operatia laparoscopica. Mai trebuie mentionat ca in cazul complicatiilor ( gangrena, peritonita), este de preferat operatia clasica.

Exista de asemenea si contraindicatii: imposibilitatea pacientului de a suporta anestezia generala, sarcina in primul si ultimul trimestru, colangita acuta, peritonita septica, socul septic, fistula colecisto-intestinala, suspiciune de cancer.

Cu toate acestea, tinand cont de evolutia colelitiazei, dar si de starea pacientului, colecistectomia laparoscopica poate fi considerata o procedura de electie in tratarea acestei afectiuni.

Bibliografie

1.    http://www.news-medical.net/health/Laparoscopic-Surgery-Procedures.aspx
2.    http://www.revistachirurgia.ro/cuprinsen.php?EntryID=748
3.    Harrison- Principiile medicinei interne,editia XIV, vol.2, pag 1902-1926


Publicat de :
Giorgiana Pavaloiu
Puncte: 52
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Defibrilatorul cardiac, rol important in tratarea cardiomiopatiilor hipertrofice

Defibrilatorul implantabil poate reduce riscul unor decese neasteptate la pacientii cu un risc crescut care prezinta cardiomiopatie hipertrofica sau o predispozitie genetica de ingrosare a muschiului cardiac.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro