Un nou studiu publicat in "Journal of the American Medical Association" arata faptul ca ciocolata neagra ar putea reduce presiunea sangvina fara a determina cresterea greutatii.
Potrivit altor studii mai vechi, consumul in cantitati mari a produselor bogate in cacao reduce presiunea, fapt datorat plofenolilor din cacao, un grup de compusi chimici ce include si flavonolii. Exista insa si efecte nefavorabile din cauza aportului mare de zahar, grasimi si calorii.Asa ca cercetatorii au testat efectele determinate de consumul unor cantitati mici de cacao bogata in polifenoli asupra presiunii sangelui. Au fost recrutati 44 de adulti ( 24 femei si 20 barbati) cu varste cuprinse intre 56 si 73 de ani ce prezentau prehipertensiune netratata ( de la 130/85 la 138/89mmHg) sau stadiul intai al hipertensiunii ( de la 140/90 la 160/100 mmHg).
Unora din ei li s-a dat timp de 18 saptamani 6,3 grame ( 30 calorii) pe zi de ciocolata neagra, continand 30mg de polifenoli, iar altora aceeasi doza de ciocolata alba, fara polifenoli. Rezultatele obtinute au aratat ca :
- consumul de ciocolata neagra timp de 18 saptamani a redus media presiunii sistolice cu 2,9 mmHg;
- consumul de ciocolata neagra a determinat scaderea presiunii diastolice cu 1,9 mmHg;
- aceste scaderi nu au fost insotite de schimbari ale greutatii corpului sau ale nivelelor de lipide sau glucide;
- procentul de participanti ce au consumat ciocolata neagra a scazut de la 86% la 68%;
- presiunile sistolica si diastolica a celor care au consumat ciocolata alba nu s-au modificat.
Concluzia a fost aceea ca desi reducerea presiunii datorita consumului de cacao este una mica , efectele clinice sunt importante. S-a estimat faptul ca o scadere cu 3 mmHg a presiunii sistolice ar putea reduce riscul de infarct cu 8% si pe cel al bolilor coronariene cu 15%. Cel mai important rezultat a fost descoperirea efectelor benefice asupra presiunii a consumului in cantitati mici de cacao, efecte similare cu cele ale programelor de dieta utilizate pentru a reduce riscurile cardiovasculare.
Autorii afirma ca sunt necesare studii pe termen mai lung pentru a evalua efectele ciocolatei negre si asupra unor populatii mai mari.
www.jama.ama-assn.org
www.medicalnewstoday.com
www.news.harvard.edu
< Anterior | Urmator > |
---|