MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Putina ciocolata neagra pe zi reduce presiunea sangelui

Putina ciocolata neagra pe zi reduce presiunea sangelui

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Un nou studiu publicat in "Journal of the American Medical Association" arata faptul ca ciocolata neagra ar putea reduce presiunea sangvina fara a determina cresterea greutatii.

Potrivit altor studii mai vechi, consumul in cantitati mari a produselor bogate in cacao reduce presiunea, fapt datorat plofenolilor din cacao, un grup de compusi chimici ce include si flavonolii. Exista insa si efecte nefavorabile din cauza aportului mare de zahar, grasimi si calorii.

Asa ca cercetatorii au testat efectele determinate de consumul unor cantitati mici de cacao bogata in polifenoli asupra presiunii sangelui. Au fost recrutati 44 de adulti ( 24 femei si 20 barbati) cu varste cuprinse intre 56 si 73 de ani ce prezentau prehipertensiune netratata ( de la 130/85 la 138/89mmHg) sau stadiul intai al hipertensiunii ( de la 140/90 la 160/100 mmHg).

Unora din ei li s-a dat timp de 18 saptamani 6,3 grame ( 30 calorii) pe zi de ciocolata neagra, continand 30mg de polifenoli, iar altora aceeasi doza de ciocolata alba, fara polifenoli. Rezultatele obtinute au aratat ca :
- consumul de ciocolata neagra timp de 18 saptamani a redus media presiunii sistolice cu 2,9 mmHg;
- consumul de ciocolata neagra a determinat scaderea presiunii diastolice cu 1,9 mmHg;
- aceste scaderi nu au fost insotite de schimbari ale greutatii corpului sau ale nivelelor de lipide sau glucide;
- procentul de participanti ce au consumat ciocolata neagra a scazut de la 86% la 68%;
- presiunile sistolica si diastolica a celor care au consumat ciocolata alba nu s-au modificat.

Concluzia a fost aceea ca desi reducerea presiunii datorita consumului de cacao este una mica , efectele clinice sunt importante. S-a estimat faptul ca o scadere cu 3 mmHg a presiunii sistolice ar putea reduce riscul de infarct cu 8% si pe cel al bolilor coronariene cu 15%. Cel mai important rezultat a fost descoperirea efectelor benefice asupra presiunii a consumului in cantitati mici de cacao, efecte similare cu cele ale programelor de dieta utilizate pentru a reduce riscurile cardiovasculare.

Autorii afirma ca sunt necesare studii pe termen mai lung pentru a evalua efectele ciocolatei negre si asupra unor populatii mai mari.


www.jama.ama-assn.org
www.medicalnewstoday.com
www.news.harvard.edu
Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Acidul folic poate reduce riscul de AVC

Cercetatorii din Statele Unite spun ca suplimentele cu acid folic pot reduce riscul de atac cerebral cu mai mult de 18 procente si chiar cu 25% in cazul tratamentelor de peste 36 de luni.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro