MedicalStudent.ro

Tuesday
Jul 15th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Factorul nuclear kappa B responsabil de agresivitatea celulelor canceroase

Factorul nuclear kappa B responsabil de agresivitatea celulelor canceroase

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea Feinberg din Northwestern au demonstrat de curand posibilitatea interventiei din timp in evolutia cancerului de prostata cu metastaze prin intreruperea comunicarii dintre celulele canceroase si alte celule care accelereaza inflamatia.

Cateva studii recente au indicat o asociere intre inflamatia cronica si cancerul de prostata, colon, stomac, respectiv ficat.

Succesul lor indica noi cai de a controla evolutia cancerului. S-au studiat medicamente utilizate in controlul inflamatiei precum antiinflamatoarele nesteroidiene, inhibitorii ciclooxigenazei si antioxidantii.

Studiul a fost prezentat de dr. Lindholm in data de 8 aprilie in cadrul sedintei “Biologia Experimentala 2008”, San Diego.

Dr. Lindholm si colegii sai din Northwestern au concluzionat ca celulele canceroase ale prostatei prezinta o densitate mai mare de macrofage si monocite in comparatie cu tesuturile benigne. Aceste celule “maturatoare” sunt vitale pentru reglarea raspunsurilor imune si dezvoltarea inflamatiei.

In celulele canceroase ale prostatei s-a evidentiat o crestere semnificativa a numarului macrofagelor in comparatie cu celulele din tumorile aflate in stadiu incipient.

Cand cercetatorii au introdus monocite din sangele oamenilor sanatosi in celule canceroase mai putin agresive ale prostatei, s-a constatat cresterea agresivitatii, evidentiindu-se astfel actiunea monocitelor asupra celulelor canceroase.

In studiul prezentat, cercetatorii au demonstrat ca monocitele stimuleaza “factorul nuclear – kappa B” (NF-kappa B) al celulelor canceroase, factor capabil sa intervina in transcriptia genetica. Pentru a testa daca NF-kappa B este responsabil de agresivitatea celulelor canceroase, cercetatorii au folosit inhibitori biologici care sa blocheze activitatea factorului. Inhibitorii au redus mecanismul de functionare si atacul asupra membranelor.

In viitor, se doreste studierea efectele macrofagelor in inflamatii si metodele in vivo de blocare a NF-kappa B.

Daca medicamentele antiinflamatoare blocheaza activitatea factorului NF-kappa B si incetinesc evolutia cancerului, asa cum cred cercetatorii, aceste medicamente ar putea fi utile pacientilor diagnosticati cu cancer in stadiu incipient.

Rezultatele studiului s-au folosit in identificarea biomarkerilor specifici inainte ca boala sa fie detectata conform tehnologiei curente si in monitorizarea raspunsului la tratamente destinate sa previna evolutia cancerului.


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Efectul veninului de sarpe asupra celulelor tumorale

Veninul de sarpe poate avea efect inhibitor asupra celulelor tumorale prostatice care nu raspund la influente hormonale. Cu siguranta ca asta suna ciudat, dar doctorul Son si colegii sai au facut un raport depre eficacitatea veninului de sarpe (SVT - snake venom toxin) Vipera lebetina turanica. S-a observat ca are un efect inhibitor asupra cancerului de prostata androgeni-independent(AICAP).

Atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra factorului nuclear B (NF-B), un factor de transcriptie anti-apoptoza care este activat de liniile celulare AICAP. Oamenii de stiinta au aratat ca SVT inhiba cresterea celulelor AICAP din liniile PC-3 si DU145 cu 1,7ug/mL, respectiv 1,8ug/mL. Odata cu cresterea concentratiei de venin, numarul celulelor care se aflau in stadiul S al diviziunii celulare a scazut semnificativ, comparativ cu celulele din alte faze a ciclului celular.

Pentru a investiga dak veninul poate sa inactiveze NF-B si deci sa provoace apoptoza, celule PC-3 tratate cu SVT pentru 24 de ore au fost evaluate. SBR interactioneaza cu moleculele semnal NF-B printr-o interactiune de tip proteina-proteina, cu cisteina reziduala din moleculele de NF-B. Culturile de celule cu SVT au redus activarea NF-B. Interactiunile dintre SVT si gene mutante a fost sugestiva pentru faptul ca cisteina este tinta veninului in molecula de NF-B. Expresia proteinelor reglatoare a ciclului celular a fost de asemenea alterata in cazul celulelor tratate cu SVT, cu scaderea expresiei proteinei ciclina B1 in faza G2 si a proteinelor reglatoare a fazei G1. Cresterea actiunii apoptotice a fost confirmata de inducerea activarii caspazei-3 si -9 de catre SVT.

 

Toate acestea sugereaza faptul ca veninul de sarpe poate sa inhibe cresterea AICAP prin inducerea apoptozei celulare.(www.medicalnewstoday.com)

 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro