MedicalStudent.ro

Tuesday
May 14th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Cancerul de prostata-aproape de vindecare

Cancerul de prostata-aproape de vindecare

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer, dupa cancerul de piele, in SUA inregistrandu-se mai mult de 200000 de noi cazuri in fiecare an. La nivel mondial, acesta este a treia cauza de deces in randul persoanelor de sex masculin ( dupa cancerul pulmonar si cel de colon).

In luna aprilie a acestui an, vaccinul pentru tratamentul cancerului de prostata a fost la un pas de aprobare, cand un comitet de avizare (US Food and Drug Administration-FDA) a declarat produsul sigur si eficient ( voturile au fost 13-4 in ceea ce priveste eficienta si 17-0 in favoarea sigurantei).

Vaccinul, Provenge (sipuleucel-T), produs de compania Dendreon, cu sediul in Washington, este recomandat barbatilor la care cancerul de prostata este in faza de metastaza (Cu un scor Gleason-ce apreciaza gravitatea- de 7) si la care tehnicile chirurgicale si terapia cu hormonI androgeni nu au dat rezultate. O data cu instalarea rezistentei la tratamentul hormonal, cancerul de prostata este considerat incurabil. Chimioterapia (cu docetaxel) si alte medicamente pot doar eventual prelungi durata vietii si diminua durerile produse de boala.

Studiul privind efectele vaccinului a fost realizat in 3 etape experimentale, de catre profesorul Eric Small de la Universitatea California-San Francisco in colaborare cu alte 19 institutii din SUA. Acesta s-a concentrat pe studiul a 127 de pacienti cu cancer de prostata care nu au raspuns la nicio metoda terapeutica. Unui esantion dintre acestia li s-a administrat Provenge in comparatie cu restul carora li s-a administrat o substanta inactiva (placebo).

Dupa 3 ani de zile 34% dintre pacientii tratati cu Provenge erau inca in viata, in comparatie cu doar 11% dintre cei care au luat placebo. Astfel s-a constatat ca barbatii vaccinati au o durata de viata cu aproximativ 26 de luni mai lunga ca ceilalti, care au un risc de deces cu 70% mai mare.

Acest vaccin a fost bine tolerat de majoritatea pacientilor supusi studiului. Cele mai frecvente efecte adverse intalnite fiind starea febrila, frisoanele, durerile de spate si oboseala ( care persista maxim 2 zile de la administrare).Desi 5% din barbatii carora li s-a administrat Provenge au suferit o congestie cerebrala, aceasta nu a fost considerata a fi efect advers.

Studiul a fost publicat pe 1 iulie 2006 in “Journal of Clinical Oncology”.
Vaccinul-Provenge actioneaza asupra sistemului imunitar al pacientilor, stimuland activitatea limfocitelor T impotriva fosfatazei acide prostatice, prin intermediul unei forme recombinante a unui antigen gasit in 95% din cazurile de cancer prostatic.

Deoarece vaccinul nu a fost inca aprobat, el este disponibil numai in cadrul testelor ce se realizeaza in clinica. Mitchell Gold, presedintele companiei Dendreon a declarat ca va coopera cu FDA pentru a obtine aprobarea si a lansa produsul pe piata cat mai curand.

Diferit de celalalte tipuri de vaccinuri al caror scop este prevenirea bolii, Provenge incearca tratarea unei tumori deja existente.

Societatea Americana de cancer estimeaza ca anul acesta mai mult de 23200 de barbati vor fi diagnosticati cu cancer de prostata si mai mult de 30000 dintre ei vor deceda.

www.psa-rising.com
www.cancer.org
jco.ascopubs.org


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Unele cancere ar putea fi legate de expunerea la campuri electromagnetice
Se pare ca unele cancere ar fi legate de expunerea la campuri electromagnetice de frecventa extrem de joasa, conform unei cercetari publicata in Occupational and Environmental Medicine.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro