MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Un nou marker pentru presiunea intracraniana crescuta

Un nou marker pentru presiunea intracraniana crescuta

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Gliom al trunchiului cerebral evaluat cu ajutorul rezonantei magnetice nucleareIntr-un studiu retrospectiv facut pe un numar de 38 de pacienti s-a constatat ca nivelul de distensie al tecii nervului optic masurat la RMN ar putea fi un indicator precis al unei presiuni intracraniene crescute. Datele adunate de la acest grup de pacienti au fost comparate cu datele primite de la un grup de subiecti normali ce au fost supusi examenului RMN.

Noile cercetari publicate in Critical Care arata ca un diametru la nivel retrobulbar al tecii nervului optic de peste 5.82 mm indica o crestere a presiunii intracraniene in peste 90% din cazuri. Teaca durala ce inconjoara nervul optic comunica cu spatiul subarahnoidian si devine destinsa cand presiunea intracraniana creste. Astfel, in cazuri de tipul accidentului vascular cerebral, meningitei, traumatismelor cranio-cerebrale sau insuficientei hepatice, in care presiunea intracraniana creste cu o incidenta mare, se pot folosi ultimele date primite de la cercetatorii din Cambridge, Marea Britanie, pentru decelarea si monitorizarea evolutiei neurologice. Toate cazurile de crestere a presiunii intracraniene se asociaza cu o rata ridicata a mortalitatii si cu o evolutie neurologica defavorabila iar noua tehnica bazata pe RMN ofera o alternativa tehnicilor invazive de monitorizare a presiunii intracraniene.

Semnele clinice ale unei presiuni intracraniene crescute sunt nespecifice si de obicei dificil de interpretat – cefalee, varsaturi si ameteli. In plus, in cazul pacientilor sedati aceste semne pot deveni observabile abia dupa producerea leziunilor interne. Avand in vedere nevoia de a monitoriza eficient modificarile la nivelul presiunii intracraniene noua tehnica ce utilizeaza RMN-ul poate fi utilizata ca o metoda de depistare timpurie si in dinamica a cresterilor presionale fiind non-invaziva si specifica.

Noua perspectiva de observare a cresterilor presionale intracraniene ofera o solutie viabila, bazata pe anatomia corpului uman si ar trebui luata in considerare pe viitor atat in studiile clinice cat si in terapia pacientilor.

N.A.: Imaginea prezinta cazul unui pacient de 5 ani cu gliom al trunchiului cerebral, evaluat cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare.

Bibliografie

1. Use of T2-weighted magnetic resonance imaging of the optic nerve sheath to detect raised intracranial pressure

2. New marker for raised intracranial pressure


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sperante in reducerea durerii neuropate
Este cunoscut tuturor faptul ca diverse manevre precum apropierea mainii de flacara sunt deosebit de dureroase. Pentru unii oameni insa, simpla atingere a unor obiecte sau invelitul cu o patura, pot reprezenta stimuli durerosi. Acestia sufera de durere neuropata.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro