MedicalStudent.ro

Friday
Apr 26th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Stergerea memoriei de lunga durata la soareci - noi sperante pentru memoria oamenilor

Stergerea memoriei de lunga durata la soareci - noi sperante pentru memoria oamenilor

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii au descoperit o metoda de a sterge memoria de lunga durata la soareci, fara a le produce leziuni cerebrale. Studiul realizat de acestia aduce noi sperante pentru descoperirea unor medicamente ce ar putea ajuta persoanele care sufera pierderi de memorie din diferite cauze.

Yadin Dudai, conducatorul studiului, afirma ca aceste descoperiri demonstreaza faptul ca memoria de lunga durata nu este atat de sigura pe cat era considerata a fi si se consolideaza ideea conform careia aceasta e compusa din amintirile stocate in memoria de scurta durata, dupa stabilizare si “maturizare”.

Memoria de lunga durata poate fi stearsa prin aplicarea unei substante intr-o zona cerebrala bine delimitata, responsabila de stocarea unor informatii pe un timp indelungat.

In studiul publicat luna aceasta in revista Science, cercetatorii americani si israelieni explica cum soarecii de laborator folositi au fost hraniti cu zaharina, ceea ce le-a provocat o senzatie neplacuta, acestia ajungand sa asocieze gustul cu starea de rau.

Dupa aceasta soarecilor le-a fost administrat la nivel cerebral un inhibitor enzimatic, numit ZIP, nivel la care acesta bloca o proteina, PKMzeta, responsabila de transmiterea fluxului de informatie care urma sa fie stocat in memoria celulelor cerebrale.

In urma acestui tratament la care au fost supusi, soarecii nu si-au mai “amintit” asocierea pe care o facusera precedent cu gustul zaharinei, indiferent cat fusesera de antrenati pentru aceasta, conform lui Dudai, cercetator la institutul de stiinta Weizmann din Israel.

Acest lucru sugereaza faptul ca procesul de stocare a informatiilor pe o perioada indelungata este rezultatul unui mecanism relativ simplu, care odata inhibat, blocheaza practic functia memoriei.

Studiul realizat este important datorita perspectivei pe care o ofera asupra memoriei si aminteste faptul ca aceasta nu este permanenta, ci dimpotriva, este intr-o modificare continua, care la un moment dat poate inceta.

Desi experimentul realizat este mult prea invaziv pentru a se putea aplica oamenilor, rezultatele obtinute deschid noi porti in farmacologie, permitand cercetatorilor descoperirea unor medicamente care sa imbunatateasca memoria.

Dudai a declarat ca de indata ce oamenii de stiinta for elucida mecanismul care joaca rolul cheie in realizarea memoriei, ei vor demara noi studii pentru a creste performantele memoriei.

Aceasta descoperire poate conduce la un tratament pentru un Alzheimer descoperit intr-o faza incipienta sau pentru orice alta afectiune care se soldeaza cu pierderea memoriei. Elucidarea mecanismului molecular ce sta la baza memoriei va revolutiona intelegerea activitatii cerebrale.

www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory
today.reuters.com/news/articlenews.aspx


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Modificarile patologice ale materiei albe in schizofrenie
Schizofenia face parte din grupul bolilor psihotice caracterizate prin perceperea distorsionata a realitatii, afectarea capacitatii de interactie sociala si dezorganizare in gandire. Este un termen general pentru toate afectiunile care implica “ruperea de realitate”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro