MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Nicotina o posibila speranta pentru persoanele cu schizofrenie?

Nicotina o posibila speranta pentru persoanele cu schizofrenie?

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Schizofrenia este o afectiune psihica cu evolutie indelungata, continua, intermitenta sau remitenta a carei caracteristica esentiala o constituie disocierea autista a personalitatii. Conform unor studii preliminarii nicotina ar putea imbunatati atentia persoanelor cu probleme de concentrare.

Schizofrenia este faimoasa pentru simptomele sale, manifestate prin halucinatii si iluzii, - iar tratamentul standard cu antipsihotice face mult prea putin pentru a compensa pierderea intelectului. Cautand o imbunatatire a clarviziunii mentale, multi pacienti apeleaza la o sursa mai usor de obtinut: tigarile. Extraordinara incidenta a fumatului printre persoanele afectate de schizofrenie – aproximativ 85% dintre pacientii cu schizofrenie sunt fumatori, comparativ cu 20% din cadrul intregii populatii, - au determinat cercetatorii sa investigheze efectele terapeutice a nicotinei asupra creierului persoanelor afectate de schizofrenie.

Fiecare pacient cu schizofrenie sufera de un anumit nivel de degradare a memoriei sau deficit de memorie, probleme de concentrare si atentie, dar nu exista momentan pe piata medicamente care sa trateze aceste lipsuri cognitive. Potrivit pacientilor care fumeaza, tigarile usureaza o parte din aceste simptome, dar cercetatorii au observat ca efectul este de scurta durata, si in detrimentul sanatatii globale. Nicotina este principalul alcaloid din tutun, unde se gaseste sub forma de saruri ale acizilor citric si malic. In cantitati mici este excitant al sistemului nervos central si periferic, in cantitati mari avand actiune paralizanta.

Nicotina provoaca o secretie marita a glandelor si o contractie a vaselor de sange, deci o crestere a tensiunii arteriale. Doza umana letala este de 40mg/kgc.. In organism nicotina este biotransformata in produsi netoxici, permitand fumatul. La nivelul creierului nicotina se leaga de receptorii nicotinici determinand dependenta. Receptorii de care nicotina se leaga in creier, isi pierd rapid senzitivitatea pentru aceasta, determinand ca fumatul sa devina in ultima instanta ineficient.

Mai mult, in timp ce efectele pozitive dispar, apare in timp dependenta. Nicotina produce dependenţa de 6-8 ori mai mare decît alcoolul, dar la fel de mare ca şi cocaina (95-100% din fumători sunt dependenţi). Nicotina, indiferent de calea de administrare, pătrunde în organism prin difuziune, fumul inhalat ajunge în alveolele pulmonare şi toţi constituenţii sunt absorbiţi.

Aproximativ 80% din nicotină este distrusă la nivel hepatic, restul de 20% se fixează pe receptorii nicotinici prin intermediul cărora exercită efectele sale multiple. Pentru a măsura dependenţa de nicotină se utilizează testul Fagerstrom; testul are avantajul că arată o corelare exactă între răspunsurile testului şi determinările de cotinină plasmatică şi urinară.

Ca alternativa, cercetatorii investigheaza un compus chimic nou, derivat de la nicotina, care se leaga slab de receptorii pentru nicotina de la nivelul creierului. Multi dintre acesti “agenti de legare” sunt testati pe pacienti cu schizofrenie, Alzheimer, sau cu sindromul de hiperactivitate si deficienta de atentie sau Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica (ADHD). Totusi mecanismele ce stau la baza efectelor cognitive ale nicotinei raman neelucidate. Cercetatorii cred ca nicotina ar putea sa imbunatateasca atentia stimuland creierul sa filtreze stimulii exteriori, prin indepartarea celor inutili. Schizofrenia afecteaza semnalizarea chimica folosita de catre neuroni, impiedicand creierul sa poata izola un singur proces, si sa-i dedice atentia cuvenita. Nicotina modifica aceste procese semnalizatoare si ar putea ajuta la suprimarea activitatii neuronale externe.

Carol Tamminga, profesor de psihiatrie la Universitatea din Texas Southwestern Medical School, spune: “Doctorii ca mine, spera ca in 10 ani vor avea medicamente pentru diferite categorii de simptome. Este neclar daca vom avea medicamente care sa tinteasca aspecte specifice ale cognitivitatii, ca atentia sau memoria, ori daca vom avea medicamente care trec granita la nivel global.” Dar pentru pacienti, orice nou tratament ar putea fi o alinare binevenita.

Bibliografie:

1. C.D. Nenitescu: Chimie Organica vol. II (pag.335-336)
2. Ioana Saramet, Valeria Radulescu: Bazele Teoretice ale chimiei organice vol. II (pag. 927)
3. Wikipedia – enciclopedia libera
4. Scientific American


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nicotina o posibila speranta pentru persoanele cu schizofrenie?
Schizofrenia este o afectiune psihica cu evolutie indelungata, continua, intermitenta sau remitenta a carei caracteristica esentiala o constituie disocierea autista a personalitatii. Conform unor studii preliminarii nicotina ar putea imbunatati atentia persoanelor cu probleme de concentrare.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro