MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Factori implicati in aparitia bolii Alzheimer

Factori implicati in aparitia bolii Alzheimer

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Au trecut 101 ani de cand boala Alzheimer a fost identificata pentru prima oara, de catre un cercetator german, Dr. Alzheimer. Desi stiinta a inregistrat numeroase progrese de atunci si pana in prezent, factorii ce determina aparitia acestei boli neurodegenerative sunt inca necunoscuti.

Oamenii de stiinta si-au canalizat in ultimii ani atentia asupra proceselor ce induc disfunctionalitatea creierului.
Suzanne de la Monte, M.D., neuropatolog, lanseaza o noua teorie conform careia boala Alzheimer ar putea fi o forma de diabet.

Lucrarea sa de cercetare demonstreaza faptul ca, precum pancreasul, si creierul produce insulina. Confirmat este deja faptul ca boala Alzheimer se asociaza frecvent cu nivele crescute ale glicemiei. Dr. de la Monte sustine si ea faptul ca pacientii afectati dezvolta rezistenta la insulina si hiperglicemie, motiv pentru care ea a introdus termenul de diabet de “tip 3”.

Cand cercetatorii au dat soarecilor medicamente pentru a stopa producerea de insulina, la nivelul creierului lor au aparut numeroase leziuni. Aceste afectiuni au fost reduse in urma administrarii de medicamente care au crescut producerea de insulina. Acest fapt conduce la ipoteza ca tratamentul pentru diabet ar putea fi folosit si in tratamentul bolii Alzheimer.

Howard Federoff, M.D., cercetator in neurostiinta la Universitatea Georgetown, din Washington, elaboreaza insa o alta teorie. El crede ca o gena ce este cunoscuta a avea legatura cu aparitia Alzheimer-ului ar putea avea conexiuni cu herpes virusurile care afecteaza majoritatea populatiei.

Din familia virusurilor, cel mai implicat pare a fi simplex1. In studiul realizat la Universitatea Rochester, cercetatorii au descoperit gena apoE4 (situata pe cromozomul 9), un factor major implicat in aparitia Alzheimer-ului, ce pare sa creasca si susceptibilitatea la infectiile virale, in special cu herpes virusuri permitand acestora o activitate mai ridicata.

Studiul a fost realizat prin “masurarea” efectelor herpes virusurilor la soarecii care au gena apoE4. Rezultatele acestuia au confirmat faptul ca la animalele cu apoE4 virusul este mult mai putin probabil sa stea in stare latenta, si in caz de manifestare are o replicare foarte activa.

Federoff sustine ca aceasta descoperire poate ajuta la stabilirea cauzelor ce stau la baza aparitiei Alzheimer-ului, insa mai sunt necesare cercetari pana cand se va putea stabili o legatura intre acestea si infectiile virale.

Din studiile ce incearca sa stabileasca etiologia Alzheimer-ului nu au fost exclusi si factorii de mediu. Cercetarii realizate recent arata faptul persoanele de sex feminin cu hipertensiune arteriala si nivele crescute ale colesterolului par sa aibe sanse mai mari de a dezvolta boala. De asemenea alte studii arata faptul ca o dieta bogata in antioxidanti ar putea fi un factor preventiv al bolii neurodegenerative.

Contrar unor studii recent realizate aluminiul nu este implicat in aparitia Alzheimer-ului.

www.ivanhoe.com
www.healthcentral.com/alzheimers/news
www.ahaf.org/alzdis/about/adrisk


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Varsta paterna inaintata, risc crescut de tulburare bipolara la urmasi

Tulburarea bipolara insumeaza diferite modificari ale dispozitiei, clinic cunoscute sub numele de manie. Indivizii cu episoade de manie au de asemenea episoade depresive, sau episoade mixte, in care mania se asociaza cu depresia. Aceste episoade sunt in mod normal separate prin perioade de dispozitie normala, cu toate ca in cazul anumitor pacienti depresia si mania pot alterna in mod rapid.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro