MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ce este un psihopat

Evaluare articol: / 162
Cel mai slabCel mai bun 
Tot auzim expresii de genul: “psihopat violent”, “psihopat ucigas in serie”, “criminal psihopat”. Insa, s-a descoperit de curand ca aceste expresii creeaza o impresie gresita asupra personalitatii unui psihopat. Intr-adevar,putine afectiuni sunt la fel de putin intelese ca personalitatea psihopatica.

Se vehiculeaza prin presa numeroase conceptii gresite asupra persoanelor suferinde de psihopatie( termen generic pentru bolile mintale; stare morbidă caracterizată prin reacţii neadecvate la mediu, prin ciudăţenii în comportare, de care bolnavul este constient),adesea fiind confundate cu cele suferinde de psihoze (boală psihică manifestată prin grave tulburări ale comportamentului, gândirii şi afectivităţii, de care bolnavul nu este conştient).

Psihopatii nu sunt violenti, sunt rareori psihotici si raspund la tratament.

Conform primei descrieri sistematice a psihiatrului Hervey M. Cleckley(1941) de la Medical College din Georgia, psihopatia consta intr-un set de caracteristici si comportamente. La prima vedere fermecatori, psihopatii fac de obicei o prima impresie buna si arata o normalitate remarcabila. Sunt egocentrici, necinstiti si nedemni de incredere, iar uneori au comportamente iresponsabile aparent fara alt un motiv decat pentru distractie. In mare masura lipsiti de vina, empatie si iubire, au ocazional si superficial relatii de prietenie si iubire.

In mod curent,psihopatii isi cauta scuze pentru comportamentul lor nesabuit si imoral, dand vina pe altii. Foarte rar invata din greselile lor si au dificultati in a-si stapani impulsurile. Cei mai multi psihopati sunt barbati, motivele pentru aceasta diferentiere pe baza sexului fiind inca necunoscute.

Fara sa surprinda, psihopatii sunt suprareprezentati in inchisori; studiile arata ca aproximativ 25% dintre bolnavii internati primesc diagnosticul de psihopatie. Totusi,cercetarile mai sugereaza ca un numar semnificativ de psihopati ar putea sa existe printre noi in viata de zi cu zi. Unii cercetatori speculeaza ca “psihopatii de succes” detin pozitii importante in societate, in politica, afaceri si divertisment.

In 1976, antropologistul Jane M. Murphy, pe atunci la Universitatea din Harvard,a descoperit un grup restrans de inuiti care obisnuiau sa se descrie ca “oameni care mint, inseala repetat, fura si care profita sexual de femei, persoane care nu dau atentie mustrarilor si care sunt intotdeauna scutiti de pedepse mari. Cand Murphy a intrebat care ar fi comportamnetul grupului fata de un astfel de om, ei i-au replicat: “Cineva l-ar impinge pe gheata cand ceilalti nu sunt atenti”.

Cea mai bine-stabilita masuratoare a psihopatiei (The Psychopathy Checklist-Revised, PCL-R), dezvoltata la University of British Columbia, de catre psihologul Robert D. Hare, necesita interviuri standardizate cu subiectii si o examinare a cazierului lor, precum si a istoriei lor criminale si educationale.Analizele PCL-R arata ca exista trei caracteristici care se suprapun, dar care sunt separabile: deficiente interpersonale (precum aroganta, supraestimarea si perfidia), deficiente afective (lipsa de vinovatie si empatie, de exemplu) si comportamentul criminal (care include promiscuitatea sexuala si furtul).

In ciuda descoperirilor substantiale din ultimele decade, perceptiile gresit asupra personalitatii psihopatice continua sa existe. Iata trei dintre ele:
1. Toti psihopatii sunt violenti. Cercetarile au aratat ca psihopatia este un risc pentru viitoarele violente fizice si sexuale. Mai mult, unii criminali in serie manifesta numeroase trasaturi psihopatice, incluzand farmecul si profunda absenta a vinovatiei si empatiei. Totusi, cei mai multi psihopati nu sunt violenti, si cei mai violenti oameni nu sunt psihopati.

2. Toti psihopatii sunt psihotici. In comparatie cu oamenii cu probleme psihotice, precum schizofrenia, care adesea pierd contactul cu realitatea, psihopatii sunt aproape intotdeauna rationali. Ei sunt constienti ca actiunile lor nu sunt privite bine de catre societate, dar ridica din umeri cu nonsalanta. Criminalii in serie notorii catalogati de presa ca psihopati, dau dovada mai degraba de caractere de psihoza ( boală psihică manifestată prin grave tulburări ale comportamentului, gândirii şi afectivităţii, de care bolnavul nu este conştient) decat de psihopatie ( termen generic pentru bolile mintale; stare morbidă caracterizată prin reacţii neadecvate la mediu, prin ciudăţenii în comportare). Psihopatii sunt rareori psihotici.

3. Psihopatia este netratabila. Psihopatii prezinta adesea lipsa de motivatie in cautarea tratamentului. Atat psihopatii cat si “non-psihopatii” pot beneficia de tratament psihologic. Chiar daca miezul caracteristicilor personalitatii psihopatice este extrem de greu de schimbat, comportamentul criminal s-a dovedit mult mai influentabil sub actiunea tratamentului.

Descrierea din presa a bolilor mentale adesea contine multa fictiune. Mai mult, numeroasele conceptii gresite asupra acestor boli pot produce consecinte nefericite.

Bibliografie: www.sciam.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi sanse pentru pacientii cu dementa
Expertii medicali din nord-estul Angliei cred ca au gasit cheia intoarcerii ceasului biologic si ca ar putea inversa efectele dementei si ale pierderii memoriei.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro