MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 30th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Terapia bolilor cardiace cu celule stem

Terapia bolilor cardiace cu celule stem

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Terapia cu celule stem adulte (VesCell) este utilizata in clinica de catre cardiologi si chirurgi cardio-vasculari pentru a trata pacientii cu boli coronariene, cardiomiopatie sau infarct miocardic. Aceasta se desfasoara in spitalele afiliate TheraVitae, o companie internationala de sanatate ce se concentreaza pe utilizarea celulelor proprii pacientilor pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare.

Terapia consta intr-un transplant autolog de celule stem (ACP-angiogenic cell precursors). Acestea sunt recoltate din sangele pacientului, fiind astfel imposibile reactiile de respingere si recunoastere a celulelor ca non-self.

Tratamentul bolilor cardiace cu celule stem duce la disparitia unor simptome ca angina pectorala sau dificultatea in respiratie, reducand dependenta de tablete de nitroglicerina si pe termen lung imbunatatind calitatea vietii.

Pacientii la care bypass-ul arterial sau angioplastia nu au dat rezultate durabile sunt candidatii perfecti pentru acest tip de terapie.

Mecanismul de actiune al celulelor stem consta fie in generare de noi vase sangvine care cresc irigatia inimii, fie in generare de tesut muscular cardiac. Procedeul de obtinere a celulelor stem proprii este usor. Pacientului i se recolteaza aproximativ 250 de cm³ de sange (o cantitate mai mica decat cea recoltata la o donare obisnuita de sange). Din acesta se izoleaza celulele stem, initial intr-un numar foarte redus. Prin utilizarea unor procese speciale, in aproximativ o saptamana, acestea sunt multiplicate pana la milioane pentru a putea fi utilizate.

Celulele stem astfel obtinute :
- fie sunt implantate la nivelul arterelor coronare printr-un mecanism asemanator angioplastiei. ( celulele genereaza noi capilare care vor alimenta cordul cu o cantitate mai mare de sange)
- fie sunt injectate cu un ajutorul unui ac hipodermic in tesutul cardiac unde genereaza noi celule musculare ( procedeul se realizeaza prin efectuarea unei mici incizii in partea stanga a toracelui pentru a permite accesul chirurgului, care realizeaza aproximativ 30 de injectari, la muschiul cardiac)

Aproximativ 200 de pacienti au beneficiat de acest tip de terapie.
Recent s-a inceput utilizarea celulelor stem proprii pentru tratarea bolilor arteriale periferice. De aceasta terapie beneficiaza pacientii cu ischemie severa la nivelul vaselor din regiunea membrelor inferioare.
Nu s-au sesizat efecte adverse ale acestui tip de tratament, putand totusi aparea complicatii ca in cazul oricarei interventii.(www.vescell.com)


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Testiculul - sursa de celule stem

Testiculul unui barbat adult poate sa devina o sursa comuna de celule STEM ceea ce ar rezolva vindecarea multor boli, ar inlatura si rezistenta etica la recoltarea celulelor stem embrionare spun cercetatorii de la Weill Cornell Medical College, New York City, USA .

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro