MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Presiunea sangvina, crescuta la copiii cu probleme respiratorii de somn

Presiunea sangvina, crescuta la copiii cu probleme respiratorii de somn

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Ca si adultii, copiii cu respiratie neregulata in timpul somnului au presiune sangvina crescuta, afirma cercetatorii din Baltimore. Surprinzator, s-a inregistrat o crestere nu numai la copiii cu apnee obstructiva de somn dar si la cei a caror singura problema era sforaitul, conform Dr. Rosemary Horne, de la Universitatea Monash din Melborne, Australia.

In jur de 60% dintre copiii monitorizati in timpul somnului la centrul sau de control sforaiau, si ‘ar putea prezenta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, pe viitor, a precizat Dr. Horne.

Dr. Horne si colegii sai au studiat 81 de copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani, la centrul de control, precum si un grup de control ce cuprindea 20 de copii care nu sforaiau sau aveau dificultati in respiratie. Cercetatorii au exclus copiii care urmau un tratament sau care aveau antecedente de hipertensiune in familie. Copiii au fost evaluati cu un polisomnograf in timpul noptii si presiunea lor sangvina a fost masurata continuu in timpul sesiunii.

Grupul de 81 de copii cu probleme respiratorii includea 51 de copii cu sforait primar, 16 cu apnee obstructiva de somn si 14 cu apnee de somn moderata pana la severa.

Cand copiii erau treji si se odihneau, existau diferente semnificative in rata cardiaca, cea mai joasa intalnindu-se la copiii din gurpul de control, urmati de cei care sforaiau, apoi de cei cu apnee usoara si de cei cu apnee severa.

Cand copiii dormeau, cei cu apnee moderata pana la severa au avut o rata cardiaca semnificativ mai mare decat orice alt grup, in schimb nu au existat diferente semnificative in cadrul celorlalte grupuri. Per total, studiul a demonstrat ca presiunea arteriala centrala a fost semnificativ mai scazuta la copiii din grupul de control decat oricare alt grup.

Cand copiii erau treji, presiunea arteriala centrala in cazul copiilor din cadrul grupului de control era semnificativ mai scazuta decat la cei care sforaiau, dar nu diferita de cei cu apnee de somn. Dar cand adormeau, presiunea sangvina a copiilor din grupul de control era mai scazuta decat a tuturor celorlalti copii cu probleme de respiratie. Acest tipar s-a pastrat in toate stadiile somnului, afirma dr. Horne.

Spre exemplu, in somnul REM, presiunea sangvina medie la grupul de control a fost 65 mm Hg, comparative cu 73 mm Hg in grupul copiilor care sforaiau, 82 mm Hg la cei cu apnee usoara si 80 mm Hg la cei cu apnee moderata pana la severa.

Dr. Horne se intreaba daca tratamentul pentru problemele respiratorii vor imbunatati tulburarile cardiovasculare odata cu inaintarea in varsta a copiilor.

www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Retinopatia diabetica – principala cauza de orbire in populatia tarilor dezvoltate

Diabetul zaharat a devenit, in zilele noastre, o problema importanta, in majoritatea tarilor lumii, fiind una dintre cele mai raspandite boli cronice. Diabetul poate cauza nenumarate complicatii pe termen lung, cu un impact major atat asupra vietii personale, cat si sociale, a pacientilor. Printre complicatiile diabetului zaharat se numara cele oftalmologice, precum anomalii ale corneei, glaucom, cataracta si neuropatii.Dintre acestea, cea mai intalnita si cea mai frecventa cauza de orbire este retinopatia diabetica.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro