MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Greutatea crescuta la nastere corelata cu artrita reumatoida

Greutatea crescuta la nastere corelata cu artrita reumatoida

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Nou nascutGreutatea la nastere mai mare de 4,5 kg a dublat probabilitatea aparitiei artritei reumatoide la copii, atunci cand cresc, comparativ cu cei cu 3,8 kg, declara Lisa Mandl si colegii sai de la Harvard School.

"Explicatia biologica ce sta la baza acestei asocieri este speculative iar importanta nutritiei fetale contra genotipului este necunoscuta", afirma autorii. "Cu toate acestea, daca nutritia fetala are un impact asupra riscului viitor de aparitie a artritei reumatoide, acesta poate fi un potential factor de risc ce poate fi modificat.

Investigatia a evoluat de la o ipoteza cunoscuta ca "originile fetale ale bolii", care sustine ca riscul aparitiei bolii cornice la adult poate reflecta mediul fetal in care un individ s-a dezvoltat. Studiile pe animale si datele acumulate de la oameni sugereaza ca nutritia fetusului sau interactiile gene – mediu ar putea influenta susceptibilitatea la boala pe viitor, afirma autorii.

Greutatea scazuta la nastere a fost asociata cu diabetul de tip 2, boala coronariana si hipertensiune in diferite grupuri de pacienti. O greutate crescuta a fost asociata cu un risc crescut al aparitiei bolii autoimune, sindromul Sjorgen. Un studiu de proportii reduse a stabilit o legatura intre greutatea crescuta la nastere si artrita reumatoida, o alta boala autoimuna.

Pentru a examina asocierea dintre greutatea la nastere si artrita reumatoida, in detaliu, Dr. Mandl si colegii sai au revazut datele obtinute de la cei 87 077 pacienti care au participat la studiul Nurses’ Health. In timpul monitorizarii din 1976 pana in 2002, 619 noi cazuri de artrita reumatoida au fost diagnosticate. In 1992, participantii la studiu au fost intrebati de greutatea lor la nastere si au fost clasificati in sase categorii, greutatea lor variind de la mai putin de 2, 26 kg la mai mult de 10 kg.

S-a observat ca participantii la studiu cu o greutate mai mare de 4.54 kg au avut un risc mai crescut de aparitie a artritei reumatoide comparativ cu participantii cu greutatea la nastere variind de la 3, 2 la 3, 85 kg. Rezultatele au ramas neschimbate dupa ajustarea unor factori care puteau interfera sau a unor factori de risc pentru artrita reumatoida.

Printre limitarile studiului s-au numarat si corectitudinea greutatii la nastere declarata de fiecare participant, omogenitatea populatiei de studiu (majoritatea au fost caucazieni) si absenta informatiilor asupra lungimii la nastere sau a greutatii in primii ani de copilarie.


www.medpagetoday.com
Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Pacientii cu migrena ar putea avea disfunctie cohleara

Conform unui studiu realizat in Turcia, la o universitate din Ankara, de catre Dr. Bolay, se pare ca pacientii ce sufera de migrena in mod curent aud mai mult decat oamenii fara aceasta afectiune. Rezultatele studiului au aparut in numarul din aprilie al Cephalgia.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro