MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 27th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Creierul bebelusului sangereaza in timpul nasterii

Creierul bebelusului sangereaza in timpul nasterii

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Aproape un sfert din bebelusii adusi pe lume in mod traditional au avut o mica sangerare in creier, pe cand la niciunul din cei nascuti prin cezariana nu a fost inregistrata aceasta, informeaza un studiu publicat marti si preluat de agentia Reuters.

Studiul a fost facut pe un numar mic de nou nascuti.
Cercetatorii de la Universitatea North Carolina de Medicina, din Chapel Hill, au declarat ca e prematur sa generalizeze aceasta surprinzatoare descoperire. Acestia au mai adaugat ca sangerarile cerebrale la nou nascuti s-au inregistrat dintotdeauna, insa acum au putut fi detectate in numar exact datorita aparaturii sofisticate.

"Nu exista probe ca aceste sangerari au legatura cu problemele care apar mai tarziu in viata in functionarea si abilitatea mentala si psihica a individului", a spus Dr. Honor Wolfe, obstreticianul implicat in studiul publicat in publicatia Radiology.

Presiunea asupra craniului bebelusului la trecerea acestuia prin canalul de nastere este probabil cauza acestei sangerari, a declarat Dr. John Gilmore, profesor de psihiatrie, care a luat parte, de asemenea, la studiu.

Cercetatorii au folosit tehnica de imagistica bazata pe rezonanta magnetica de inalta rezolutie la 88 de nou nascuti, numar egal de fete si baieti, la aproximativ doua saptamani de la nastere. Dintre acestia, 65 au fost adusi pe lume prin nastere vaginala si 23 prin cezariana (copilul este scos din abdomenul mamei printr-o interventie chirurgicala).

Dintre cei nascuti pe cale vaginala, 17 (26%) au sangerat in si in jurul creierului. Majoritatea hemoragiilor intracraniene sunt localizate in partea inferioara, dorsala a creierului. Niciunul dintre copiii nascuti prin cezariana nu a sangerat.

"Marea majoritate a acestora (sangerari) sunt, probabil, normale si dispar fara sa cauzeze probleme, insa altele sunt mai mari si, nu stim inca, dar ar putea afecta individul in timp", a mai adaugat Dr. Gilmore.

Sangerarile mici, de obicei, se vindeca fara probleme, insa cele mai mari pot duce la probleme motrice, de invatare sau de marime. Gilmore a declarat ca echipa va controla acesti copii si la varstele de un an si doi ani pentru a vedea daca exista probleme.

Wolfe a spus ca niciun studiu nu a descoperit ca cezariana ofera avantaje pe termen lung copilului, adaugand ca aceasta nu este nici sigura pentru mama ca nasterea vaginala. Cezariana este preferata de medici, acestia gandindu-se la complicatiile pe care le poate da o nastere vaginala, si a devenit noua "nastere normala". Trei din zece nasteri care au avut loc in Statele Unite in 2005 au fost facute prin cezariana.

Cercetatorii au spus ca sangerarile nu sunt cauzate de marimea bebelusului sau de circumferinta capului acestuia, nici de durata travaliului sau folosirea forcepsului in timpul nasterii. Oasele capului copilului nu sunt inca sudate, acest lucru permitandu-le schimbarea si suprapunerea in timpul trecerii prin canalul de nastere, proces care poate strange creierul si poate sparge mici vase de sange ce cauzeaza sangerarea, a mai spus Gilmore, citat de agentie.

Un mai vechi studiu britanic a descoperit ca 10% din nascutii pe cale vaginala au avut sangerari ale creierului. Precizia aparaturii folosite in noul studiu da o exactitate a numarului sangerarilor, a spus radiologul studiului, Keith Smith.

www.romedic.ro/stiri-medicale


Publicat de :
Chiriloaie Corina
Puncte: 663
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Creierul bebelusului sangereaza in timpul nasterii

Aproape un sfert din bebelusii adusi pe lume in mod traditional au avut o mica sangerare in creier, pe cand la niciunul din cei nascuti prin cezariana nu a fost inregistrata aceasta, informeaza un studiu publicat marti si preluat de agentia Reuters.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro