MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Activitatea metabolica celulara controleaza deciziile de dezvoltare sau apoptoza celulara

Activitatea metabolica celulara controleaza deciziile de dezvoltare sau apoptoza celulara

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Pennsylvania au descoperit faptul ca proteinele responsabile de inducerea mortii celulalre sunt implicate si in procesul de maturare si proliferare a celulelor sistemului imunitar.

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Pennsylvania au descoperit faptul ca proteinele responsabile de inducerea mortii celulalre sunt implicate si in procesul de maturare si proliferare a celulelor sistemului imunitar.

Activarea receptorilor de pe suprafata limfocitelor T de catre antigene initiaza o cale de semnalizare mediatade calciu,al carei final este reprezentat de diferentiere si crestere celulara. Oamenii de stiinta au descoperit ca in celulele in care proteinele care induc apoptoza, Bax si Bak, sunt prea putine, semnalizarea cu calciu este intrerupta iar producerea de energie scade semnificativ. Restabilirea nivelului de Bax corecteaza problemele de semnalizare, creste producerea de energie si stimuleaza diviziunea celulara.

Rezultatele studiului, aparute in numarul online al revistei Immunity, confirma ipoteza cercetatorilor ca activitatea metabolica celulara controleaza in mod direct deciziile de dezvoltare sau moarte celulara. Studiul a fost condus de Russel Jones, Ph D, si Craig B. Thompson, MD.

Este deja bine cunoscut faptul ca celulele cu prea putina Bax (Bcl-2 asociata proteinei x) si Bak (antagonist al Bcl-2) continua sa traiasca in conditii in care in mod normal s-ar produce apoptoza. Nu se intelege, insa, inca de ce limfocitele carora le lipsesc aceste proteine cheie sunt incapabile sa declanseze un raspuns imun intens si nu pot prolifera cum se intampla in mod obisnuit la stimulare.

Thompson, director la Centrul de studiu al cancerului Abramson, sustine ca baza moleculara a acestor descoperiri este reprezentata de mecanismul de actiune al Bax si Bak asupra membranelor intracelulare.

Echipa de cercetatori a descoperit ca atunci cand receptorul celulelor T a fost stimulat, la celulele mutante carora le lipseau ambele proteine, proliferarea a fost mult redusa fata de cea care apare la celulele normale. Investigatii mai amanuntite au aratat ca nivelul concentratiei calciului eliberat din rezervele intracelulare era mult scazut in celulele mutante.

Semnalele mediate de calciu, prea slabe, nu au fost capabile sa stimuleze activitatea mitocondriala, sursa de energie celulara. In lipsa acestei activitati nu rezulta nici specia oxigenului reactiv, ROS, responsabil in mod normal de diviziunea celulara. Astfel se aboleste proliferarea limfocitelor.

Desi echipa condusa de Thompson a investigat rolul Bax si Bak in celulele T, cercetatorii sunt convinsi ca descoperirea va putea fi extinsa la mai multe tipuri celulare. Cand o celula primeste semnale pentru a-si creste rata metabolica, este crescuta si activitatea mitocondriala si implicit, producerea de energie. Acest fapt conduce la o supraproducere de energie, careia celulele nu ii pot face. Astfel se elibereaza si o cantitate mai mare de ROS. Thompson declara ca la baza proliferarii sta generarea oxigenului reactiv de catre mitocondrie.

www.politicalgateway.com/news/
www.news-medical.net


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O noua modalitate de tratare a astmului si alergiilor

O echipa de cercetatori a ajuns mai aproape de dezvoltarea unei noi clase de medicamente eficiente in tratamentul astmului si a alergiilor. Aceasta aduce speranta milioanelor de oameni care sufera de alergii, astm, artrita reumatoida si o serie de alte boli inflamatorii. La soareci, un comoponent-cheie al raspunsului organismului la alergeni poate fi tinta reducerii reactiilor alergice.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro