MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Terapia genica in amauroza Leber

Terapia genica in amauroza Leber

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

O echipa de medici de la spitalul de oftalmologie Moorfield si Colegiul Universitar din Londra au reusit sa fcaa prima operatie pe ochi prin terapie genica, pentru a trata o boala grava. Pacientul Robert Johnson s-a nascut cu amauroza congenitala Leber, o orbire infantila mostenita, cauzata de o anomalie a unei singure gene.

Aceasta afectiune presupune scaderea acuitatii vizuale nocturne si, odata cu inaintarea in varsta, se asteapta deteriorarea si mai mult a vederii.

Echipa spune ca trebuie sa treaca mai multe luni inainte de a sti daca munca lor cu dl. Johnson si alti 11 pacienti a fost un succes, dar ca nu au aparut complicatii pana acum.

Amauroza congenitala Leber este o degenerescenta retiniana congenitala, care impiedica retina in a detecta lumina cum trebuie, ducand la o deteriorare progresiva a vederii. Nu exista inca un tratament eficient. In aceasta forma, celulele fotoreceptoare sunt prezente, dar nu functioneaza.

Idealul ar fi restaurarea activitatii celulelor fotoreceptoare si deci a vederii, prin implantarea de copii sanatoase ale genei-cheie in gena RPE65 aflata in celulele retiniene, folosind un virus sau un vector inofensiv.

Echipa de medici colaboreaza cu o firma din Seattle, Targeted Genetics, care a facut vectorul folosit in experiment.

Testarea procedurii pe subiecti umani este rezultatul a 15 ani de experimente facute in laborator si pe animale, incluzand teste pe caini, a caror vedere a fost recuperata pana la momentul in care erau capabili sa mearga intr-un labirint cu usurinta.

Robin Ali, profesor de genetica moleculara umana la UCL spune ca testarea tehnicii pentru prima data pe pacienti este un pas important in terapia genica, pentru tratamentul diferitelor afectiuni oculare.

Fondurile pentru acest experiment, de 1 milion de lire, au fost donate de Departamentul pentru Sanatate, care este pionierul terapiei genice in Europa, clasand Anglia pe primul loc. Folosirea terapiei genice pentru a trata boli cauzate de defecte genetice nu este o idee noua, desi punerea ei in practica s-a dovedit a fi un procedeu complex.

Majoritatea terapiilor genice care au fost incercate au fost pentru diferite forme de cancer, unde procesul este complicat, deoarece necesita tintirea mai multor arii ale corpului. Ochiul este relativ usor de abordat si cercetatorii spera sa munca lor va putea conduce la tratarea unor afectiuni mai comune, cum ar fi degenerescent maculara determinata de inaintarea in varsta.

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

ADN-ul in surplus

Cercetatorii au inceput de curand sa speculeze ca cele 96 de procente din genomul uman care nu codifica proteine au un rol important. Inainte se credea ca nu au nici un rol si nu se stia motivul. Acum, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, San Diego, au descoperit o functie importanta al acestui ADN in surplus.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro