La unii oameni, rinichii nu elibereaza tot acidul uric din sange si acest fenomen este cunoscut sub denumirea de hiperuricemie.
Aproximativ 10% din oamenii cu hiperuricemie dezvolta guta, unde acidul uric este depozitat in incheieturi sub forma de cristale monosodice de urat, rezultand o inflamatie si deseori, o durere puternica. Aceasta boala afecteaza de obicei incheietura degetului mare de la picior, dar poate, de asemenea, afecta degetele, coatele, genunchii, gleznele si alte incheieturi.
Cauzele gutei au fost adesea atribuite dietei si stilului de viata, cu un consum exagerat de proteine, zahar rafinat si alcool, dar misterul ramas este de ce mii de oameni cu acest stil de viata nu dezvolta guta.
Raspunsul, conform acestui studiu, ar putea fi legat de geneza. Cercetatorii au studiat genele a mai mult de 12 000 de oameni si au descoperit ca o varianta a unei gene poate creste sau descreste riscul unei persoane de a dezvota guta.
Gena luata in discutie este denumita SLC2A9, cunoscuta deja de cercetatori drept codificator al unui transportor pentru fructoza, dar in acest studiu, cercetatorii, condusi de profesorul Alan Wright de la MRC Human Genetics Unit, au descoperit ca gena are si un rol-cheie in transportul acidului uric.
Wright si colegii sai au descoperit ca variatia intre 1.7 si 5.3% a nivelelor sangvine de acid uric a fost explicata prin prezenta acestei gene la mostrele populatiei din Croatia si ca SLC2A9 a fost de asemenea corelata cu nivele joase de excretie a acidului uric si/sau guta la mostrele de la populatia din Marea Britanie, Croatia si Germania.
Prezenta genei pare sa impiedice abilitatea rinichilor de a filtra acidul uric din sange. Wright afirma: “Gena este un jucator cheie in determinarea eficientei transportului acidului uric prin intermediul membranelor rinichiului.”
Nivelul de risc pe care il are o persoana pentru aparitia gutei depinde de forma genei mostenite, spun cercetatorii, care spera ca aceasta descoperire va duce dezvoltarea unui diagnostic pentru aceasta boala.
Profesorul Stuart Ralston afirma ca a vazut deseori oameni cu guta care nu se incadrau in stereotipul consumului excesiv de bautura si mancare, unii dintre pacientii sai fiind temperati in ceea ce priveste alimentatia. Acest studiu releva un marker genetic pentru riscul aparitiei gutei si ca poate fi folosit pentru dezvoltarea unor noi medicamente impotriva gutei. Sunt putine medicamente care trateaza guta.
Un alt expert sustine ca exista o legatura intre acest studiu si un altul in care era sugerata o legatura intre consumul excesiv de bauturi indulcite si riscul crescut al gutei, de vreme ce gena respectiva care controleaza abilitatea organismului de a elimina acidul uric din sange este aceeasi care e implicata in transportul fructozei, un indulcitor deseori intalnit in bauturile indulcite artificial.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|