MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Gena pentru eritropoietina - implicata in retinopatia si nefropatia diabetica

Gena pentru eritropoietina - implicata in retinopatia si nefropatia diabetica

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Un grup de cercetatori de la Institutul pentru oftalmologie John A. Moran de la Universitatea Utah au identificat o gena numita eritropoietin (EPO), care contribuie la cresterea riscului de retinopatii si nefropatii diabetice. O forma de retinopatie diabetica, numita retinopatia proliferativa, este cea mai comuna cauza de cecitate la adulti in SUA. Studiul a fost condus de dr. Kang Zhang, director al Departamentului de Genetica Oftalmologica si Stiinte Vizuale al Universitatii Utah. Dr. Zangh explica importanta descoperirii astfel: "Stim ca retinopatia diabetica proliferativa si insuficienta renala terminala pot fi transmise genetic. Desi se stie ca factorii genetici cresc susceptibilitatea acestor complicatii, genele implicate erau necunoscute."

Studiul a comparat 1618 pacienti cu retinopatie diabetica proliferativa si retinopatie si 954 pacienti diabetici fara afectiuni hepatice sau renale. Studiile lor au demonstrat ca daca o persoana are o copie a genei mutante EPO, atunci are un risc crescut de a face aceste patologii in decursul vietii.

Dr. Zhang adauga: "EPO este folosit pentru a stimula productia de hematii in tratamentul pacientilor cu anemie consecutiva unei insuficiente renale sau chimioterapiei. Pacientii cu anemie datorata unei afectiuni cronice renale (dintre care multi sunt si diabetici), care primesc frecvent si eritropoietina, au mai frecvent complicatii cardiovasculare decat pacientii al caror nivel de hemoglobina este mai mic.

Un efect similar al efectului pe care eritropoietina il are in afectarea renala a fost sugerat si de alte studii. In studiul acesta se subliniaza grija cu care trebuie administrat tratamentul cu epinefrina pentru mentinerea unor nivele ridicate de hemoglobina."

"Desi nu exista un tratament farmacologic dovedit pentru retinopatia diabetica, inhibarea cresterii nedorite a unor vase de sange cu ajutorul anticorpilor tintind EGF, a fost sugerata." "Acest studiu genetic sugereaza ca strategiile terapeutice viitoare trebuie sa tina cont de efectele acute ale eritropoietinei, alaturi de sau ca alternativa la strategia anti-EGF."

healthcare.utah.edu


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena anti-obezitate

Cercetatorii au descoperit o gena anti-obezitate care pare sa fi tinut mai multe organisme sub control in timpuri de belsug, inca din antichitate. Gena, initial descoperita de alte echipe de cercetatori la muste, este activa si la viermi si soareci, conform noului raport din editia lunii sempembrie a revistei Cell Metabolism.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro