MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie FDA a aprobat colchicina in tratamentul febrei mediteraneene familiale si al atacurilor de guta

FDA a aprobat colchicina in tratamentul febrei mediteraneene familiale si al atacurilor de guta

Evaluare articol: / 23
Cel mai slabCel mai bun 

Brandusa de toamnaColchicina a fost izolata de Pelletier si Caventou in 1820 din bulbul si semintele de Colchicum autumnale (brandusa de toamna), fam. Liliaceae. Se obtine prin extragerea cu alcool din produsul vegetal pulverizat; solutia obtinuta se concentreaza si se indeparteaza alcoolul prin agitare cu acid tartric care dizolva colchicina si lasa ca reziduu impuritatile; colchicina va fi extrasa apoi cu cloroform, apoi este purificata si recristalizata din acetat de etil.

Multa vreme a fost considerata un alcaloid fenantrenic, dar cercetarile ulterioare au demonstrat structura tropolonica. A fost sintetizata de Van Temelen (1961), fiind astazi cel mai important reprezentant din grupa alcaloizilor tropolonici.

S-a stabilit ca este un inhibitor al diviziunii celulare si a fost studiata ca agent antitumoral. Are si proprietati analgezice.

Colchicina este foarte toxica, acest fapt datorandu-se gruparilor metoxi de pe nucleu. Aceasta ipoteza este sustinuta de toxicitatea mai scazuta a colchiceinei, produsul de hidroliza al colchicinei (caruia ii lipseste gruparea metoxi de pe nucleul tropolonic).

Demecolcina, un alt alcaloid tropolonic extras tot din Colchicum autumnale dar obtinuta si prin semisinteza este mai putin toxica.

In 31 iulie 2009, FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat colchicina in tratamentul febrei mediteraneene familiale si a atacurilor de guta.

Studii de farmacocinetica in privinta interactiilor medicamentoase au relevat cazuri fatale de toxicitate la asocierea colchicinei la doze terapeutice cu claritromicina. In consecinta, sunt de evitat asocierile colchicinei cu inhibitori ai izoenzimelor citocromului P450, in special 3A4 sau ai P-glicoproteinelor.

FDA a aprobat colchicina in atacurile de guta in doze de 1.2 mg, urmat de inca o doza de 0.6 mg la o ora distanta (in total 1.8 mg).

Pacientii trebuie informati cu privire la evitarea asocierilor cu alte medicamente, in special cu antibiotice sau chiar cu sucul de grapefruit.

Bibliografie:
Chirita, I., Missir A.- Note de curs (chimie farmaceutica), UMF Bucuresti
www.medscape.com/viewarticle/706814

Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Botox este eficient la copiii cu sindrom CHARGE
Toxina botulinica, numita si Botox, este una dintre cele mai folosite molecule pentru reducerea ridurilor. Este de asemenea si una dintre cele mai otravitoare substante naturale. Multumita dr. Sam Daniel de la Clinica ORL a Spitalului de Pediatrie din Montreal a Universitatii McGill, aceasta proteina a devenit o modalitate eficienta de salvare de la traheostomie a nou-nascutilor care sufera de sindromul CHARGE.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro