MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Efectul polifenolilor din ceai asupra metabolizarii hepatice a xenobioticelor

Efectul polifenolilor din ceai asupra metabolizarii hepatice a xenobioticelor

Evaluare articol: / 19
Cel mai slabCel mai bun 

PolifenolParacetamolul este unul dintre cele mai studiate medicamente care la doze crescute este toxic hepatic. Administrat la dozele recomandate terapeutic, acesta este metabolizat prin conjugare hepatica. Expunerea la doze ridicate de paracetamol creste nivelul N-acetil-benzochinoniminei, metabolit puternic electrofil, considerat a fi responsabil de afectarea ficatului.

Cercetarile de la Dalian Medical University publicate in 21 aprilie 2009 in World Journal of Gastroenterology au studiat efectul polifenolilor din ceai asupra hepatotoxicitatii paracetamolului. Studii recente au aratat efectul benefic al acestora si in reducerea stresului oxidativ corelat cu diverse afectiuni precum cancer, boli cardiovasculare sau alte afectiuni neurodegenerative.

Ficatul este principalul organ responsabil de metabolizarea polifenolilor din ceai. Citocromul P450 joaca rolul principal in metabolizarea xenobioticelor si nu numai; el este implicat si in biosinteza si catabolismul altor substante endogene precum vitaminele, acizii grasi, hormonii si prostaglandinele. Atat inhibarea cat si inductia enzimatica a acestuia poate duce la stres oxidativ celular si la afectarea tesuturilor.

Investigatiile recente au identificat rolul izoformelor CYP2E1 si CYP1A2 si a glutationului intracelular in inducerea toxicitatii hepatice de catre paracetamol.

Rezultatele au aratat ca polifenolii scad doza-dependent nivelurile de CYP450 si CYPb5. De asemenea, acestia reduc nivelurile de CYP2E1 si CYP1A2 , indicand un efect hepatoprotector corelat cu inhibitia izoformelor citocromului P450.

Inhibitia izoformelor CYP2E1 si CYP1A2 duce la reducerea formarii N-acetil-p-benzochinoniminei, metabolitul paracetamolului invinovatit de hepatotoxicitate si de aici efectul benefic al polifenolilor in scaderea toxicitatii hepatice a xenobioticelor.

Mai multe informatii: http://www.wjgnet.com/1007-9327/15/1829.asp

Bibliografie:
Chen X, Sun CK, Han GZ, Peng JY, Li Y, Liu YX, Lv YY, Liu KX, Zhou Q, Sun HJ. Protective effect of tea polyphenols against paracetamol-induced hepatotoxicity in mice is significanly correlated with cytochrome P450 suppression.
World J Gastroenterol 2009; 15(15): 1829-1835
www.medicalnewstoday.com

Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Epoxid hidrolaza - noua tinta terapeutica in tratarea hipertensiunii arteriale
Acidul arahidonic este unul dintre cei mai importanti acizi organici de la nivelul organismului uman prin produşii săi de catabolism (prostaglandine, prostacicline, trombocxani, etc). Aceştia joacă un rol important în inducerea unui răspuns imun sub actiunea unor factori externi. Astfel febra, inflamatia, tensiunea arterială precum şi multe alte elemente sunt influentate de produşii de degradare ai acestui acid. Deasemenea acidul arahidonic este cunoscut şi pentru uşurinta cu care formează epoxizi (numiti şi acizi epoxieicosatrienoici), care sunt rapid degradati de către o enzimă specifică – spoxid hidrolaza solubilă. Aceşti epoxizi se pare că scad tensiunea arterială, astfel că prin inhibitia enzimei de degradare tensiunea arterială ar putea să scadă, ca urmare a prezentei epoxizilor acidului arahidonic.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro