MedicalStudent.ro

Monday
Apr 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Faramitarea celulozei de catre enzime

Faramitarea celulozei de catre enzime

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Peter Railly, profesor de inginerie chimica si biologica la Universitatea Iowa State din SUA, a publicat sase ilustrate, fiecare semnificand cate o structura complicata, incalcita si rasucita a unei enzime. Acele ilustratii reprezinta, de fapt, munca din laboratorul sau, munca pe care a efectuat-o pentru a intelege modul in care structura unei enzime influenteaza mecanismul si activitatea ei.

Cu alte cuvinte , incearca sa lamureasca “cum functioneaza anumite lucruri”. “Este un lucru important pentru ca enzimele sunt responsabile de multe din modificarile care au loc in interiorul corpului nostru.”, spune Reilly.

Enzimele sunt proteine produse de organism care accelereaza viteza reactiilor chimice. Sunt, asadar, niste proteine specializate. Spre exemplu, ele actioneaza in interiorul sistemului digestiv pentru a scinda amidonul sau moleculele proteice in componente mai mici care se vor absorbi la nivel intestinal. De asemenea, enzimele reprezinta baza obtinerii painii de zi cu zi; tot acestea se afla in componenta detergentilor, avand rolul de a curata petele, inclusiv de a curata materialele din piele. Intrucat enzimele scindeaza moleculele de celuloza in molecule simple de glucoza, monozaharid, care prin fermentatie se vor transforma in alcool etilic, acestea reprezinta o cale majora de sinteza a alcoolului.

Reilly si-a manifestat interesul fata de studiul enzimelor care actioneaza la nivelul celulozei, enzime cunoscute sub denumirea generala de celulaze. Aceste enzime sunt produse de unele fungi si bacterii, urmand, in cele din urma, sa efectueze o serie de sarcini dificile. Privind molecula de celuloza, aceasta prezinta o structura foarte complexa, fiind un polizaharid gasit in peretii celulari ai plantelor carora le confera structura, stabilitatea si rezistenta.

In cele din urma au fost descoperite diferite cai ale enzimelor de a ataca moleculele de celuloza. Una dintre enzimele studiate de Reilly este celobiohidrolaza care prezinta o extensiune ce actioneaza ca un plug: rupe o catena de celuloza dintr-un cristal de celuloza pe care o transporta intr-un tunel din aria enzimei, unde va fi scindata.

“Toate aceste enzime au o activitate comuna: scindeaza legaturile dintre moleculele de glucoza care alcatuiesc molecula de celuloza”, afirma Reilly. Studentii lui Reilly utilizeaza diverse metode de calcul, cu ajutorul sistemelor de calcul, pentru a studia activitatea enzimelor si felul in care ele actioneaza in grup. In prezent, se lucreaza cu sisteme de calcul de tip CyBlue, supercalculatoare ale Universitatii Iowa State, capabile sa efectueze 5,7 trilioane de calcule per secunda si Lightning, calculatoare de inalta performanta, ale Universitatii Iowa State, de asemenea, capabil de 1,8 trilioane de calcule per secunda.

Reilly deschide noi portite pentru unele aplicatii mai avantajoase ale enzimelor. Ca exemplu, o aplicatie mai buna ar putea fi descoperirea unei noi cai prin care sinteza de alcool din celuloza sa se realizeze cu o mai mare eficienta si, de asemenea, cu o economie mai mare. Exista inca multe lucruri de cercetat pentru inginerii chimisti privind proteinele specializate.

“In fond, spune Reilly, natura insasi incearca diverse metode de a ataca celuloza”.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Terapia cu steroizi nu are efectele asteptate

Cercetatorii s-au intrebat daca este bine sa se administreze doze repetate de steroizi la femeile cu risc de nastere prematura. Copiii nascuti inainte de 32 saptamani de sarcina fac frecvent boli pulmonare neonatale, cauza majora de imbolnaviri ulterioare si chiar moarte - cu cat e mai precoce nasterea, cu atat mai mare este riscul.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro