MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Folosirea LISS în tratarea fracturilor de femur distal şi tibie proximală
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Folosirea LISS în tratarea fracturilor de femur distal şi tibie proximală

Evaluare articol: / 16
Cel mai slabCel mai bun 

Less invasive stabilisation systemLISS (Less Invasive Stabilisation System) reprezintă un fixator intern ce poate fi introdus percutanat prin mijloace de abordare cu minima invazivitate. Acest sistem reprezintă o soluţie relativ nouă pentru tratarea fracturilor, în special în cazul părţii distale a femurului şi a părţii proximale a tibiei.

Alături de MIPO (Minimally Invasive Plate Osteosynthesis), LISS este o soluţie demnă de luat în considerare ca alternativă la variantele convenţionale. Una dintre cele mai mari probleme pe care le rezolvă aceste sisteme o reprezintă aceea a menajării ţesuturilor moi din vecinătatea osului afectat. Astfel, sunt păstrate arterele perforante, se evită disecarea largă a ţesuturilor moi şi deperiostizările excesive. Pe termen mediu şi lung, se poate vorbi de o consolidare mai bună, de reducerea frecvenţei fracturilor recurente, de scăderea riscului de infecţii asociate şi necesităţii de grefare.

Studiile făcute arată că folosirea LISS în fracturile cominutive ale femurului distal au dat rezultate bune şi foarte bune, cazurile fiind urmărite pe o perioadă de un an după intervenţii. Ca şi timp de desfăşurare, operaţiile de introducere a sistemului sunt comparabile, uneori chiar mai rapide decât cele convenţionale, pentru tratarea de fracturi similare. S-au înregistrat, în unele cazuri şi devieri în varus sau în valgum, respectiv reducerea capacităţii de flexie/extensie maximă cu până la 20% în flexie şi până la 5% în extensie.

Candidaţi pentru folosirea sistemelor de fixare cu invazivitate redusă pot fi persoane de vârste variate, recuperarea mai rapidă fiind un beneficiu vizat de orice pacient.
Less invasive stabilisation system

Bibliografie:

„Versorgung der komplikations-belasteten proximalen Tibia-Etagenfraktur mit dem winkelstabilen Less-invasive-stabilization-System“ M. Beck · G. Gradl · P. Gierer · R. Rotter · M. Witt · T. Mittlmeier

„Less Invasive Stabilization System for the Management of Periprosthetic Femoral Fractures Around Hip Arthroplasty” Vijaya Kumar, MS(Orth), MRCS, Prashant Kanabar, MS(Orth), FRCS(Orth), P. Julian Owen, FRCS(Orth), and Neil Rushton, MD, FRCSy

„Use of the Less Invasive Stabilization System (LISS) in patients with distal femoral (AO33) fractures: a prospective multicenter study” Schütz M, Müller M, Regazzoni P, Höntzsch D, Krettek C, Van der Werken C, Haas N.

Imagini:
http://www.me.ttu.edu/files/fisher/plates.JPG
http://www.orthosupersite.com/images/content/obj/0807/CristF4a.jpg
http://www.med.wayne.edu/diagradiology/rsna2003/DRH/plates_LISS_AP_DRH.JPG

 


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Nu arata foarte bine
0
...dar conteaza ca timpul de refacere este mai scurt.
Fane , noiembrie 21, 2010 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

In contra tonsilectomiei

Adultii care se plang regulat de dureri in gat pot avea imbunatatirii ale starii lor pe termen scurt daca beneficiaza de o tonsilectomie. Dar pe termen lung, beneficiile sunt inca neclare si orice beneficiu pare a fi contrabalansat de efectele secundare ale operatiei. Un studiu mic al adultilor din Finlanda, publicat pe situl bmj.com luna trecuta, arata ca tonsilectomia reduce considerabil aparitia infectiilor dupa 90 de zile, comparata cu o amanare supravegheata.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro