MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Teorie surprinzatoare in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice

Teorie surprinzatoare in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

O teorie surprinzatoare dezvoltata in cadrul Universitatii din Nebrasca, sugereaza ca unele bacterii se comporta ca niste “kamikaze” , in cadrul unei populatii care colonizeaza un corp strain, ele murind pentru “binele comunitatii” , procesul intarind celelalte bacterii, care dezvolta rezistenta la antibioticul cu care intra in contact.

Descoperirea poate reorienta medicina spre o latura care ar promova un tratament ce ar avea rolul de a estompa aceasta “menire” a bacteriilor “sinucigase”, impiedicand astfel o rezistenta dezvoltata de catre aceste microorganisme.

Intr-un numar din luna aprilie a revistei Proceedings of the National Academy of Science , Kenneth BAYLES, Ph. D. al UNMC, scrie ca “moartea celulara programata” (un fel de apoptoza in comuniunea bacteriana) este o forma de altruism, din care beneficiaza intrega “rasa”, ajutand la imputernicirea celorlate bacterii.

“Oamenii se pierd in ideea ca altruismul este un comportament care necesita gandire profunda, planificare si sentimente cum ar fi cele de a-ti pasa de cineva”.(BAYLES).Insa in cercetarile sale, Bayles afirma ca altruismul nu este decat o functie programata in viata unei bacterii.

Acum trei ani, doctorul a inceput sa creasca bacterii in biofilm, pentru a observa cum ,comunicare intre celule, cunoscuta si sub numele de “quorum sensing”, afecteaza supravietuirea lor.

El a observat,ca atunci cand celulele formeaza un biofilm,- o colonie de bacterii, care contine organisme rezistente si este implicate in multiple procese antibiotic- infectie rezistenta- ,ele indeplinesc o functie care le activeaza spre a lasa o amprenta unica a existentei lor: al lor ADN. Un mic procent de cellule explodeaza spre un proces de liza , lasand in urma lor un reziduu lipicios care contine ADN si alte biocomponente, care sunt incorporate mai tarziu in comunitatea marita de cellule, formand astfel un biofilm mia puternic si mai rezistent.

Dr. Bayles afirma ca: “pentru mult timp, oamenii au vazut bacteriile ca fiind niste organisme simpliste care traiesc sigure si mor singure. Cercetarea mea duce conceptual spre extreme, incercand sa dovedeasca, ideea ca o mica parte din bacterii mor pentru binele comunitatii”.

El compara procesul cu ce se intampla intr-o colonie de albine sau termite, care isi impartasec 75% din ADN. Daca ceva pune in pericol comunitatea, o parte din “soldati” se vor sacrifice pentru binele tuturor. Numai ca in cadrul unei colonii bacteriene , acest “SHARE” al ADN-ului este de suta la suta, lucru care face actiunea “sinucigasa” si mai pronuntata in acest caz.

Tot acest doctor a firmat ca pentru unii oameni de stiinta, a fost greu sa accepte ca moartea celulara programata la microorganisme este menita sa intareasca “rasa”. Odata cu aceste descoperiri prezentate de echipa stralucitului doctor, multi incep sa aiba pareri putin schimbate. Ce va urma?Acum nimeni nu stie clar …dar stati cu noi si veti afla!

http://www.unl.edu/


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Vesti bune aduse de virusul herpetic

Familia de herpes virusuri ar putea veni in ajutorul omenirii- ar putea proteja impotriva epidemiilor bubonice si a altor epidemii bacteriologice…cel putin la soareci, unde si-a dovedit efectul.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro