MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Tehnica tatuajului, viitorul vaccinurilor ADN?

Tehnica tatuajului, viitorul vaccinurilor ADN?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un articol recent publicat in revista online Genetic Vaccines and Therapy prezinta un studiu apartinand unui grup de cercetatori germani care propun o alternativa inedita clasicei administrari intramusculare a vaccinurilor ADN: tatuarea.

Este vorba de aceeasi tehnica care sta la baza realizarii tatuajelor in scop estetic si anume injectarea cu un ac solid, vibrator, fara insa a se folosi vopseluri (procedura nelasand in acest caz urme permanente).

Experimentul a folosit ca antigen o proteina de invelis a virusului HPV, implicat in aparitia cancerului de col uterin. S-a comparat eficienta vaccinarii dupa administrarea la soareci de laborator , atat prin injectii intramusculare cat si prin tatuare, cu si fara folosirea de adjuvanti (molecule stimulatoare ale raspunsului imun).

Rezultatele au aratat ca administrarea prin tatuare a generat un raspuns imun umoral si celular mai puternic decat tehnica clasica : doar trei doze de vaccin ADN administrat astfel au produs un raspuns imun de 16 ori mai puternic decat trei injectii intramusculare cu adjuvanti. Strict in cazul tehnicii tatuarii, adaugarea de adjuvanti nu a produs nici o modificare a reactiei organismului.

Eficienta crescuta a administrarii vaccinului prin tehnica tatuarii a fost explicata de specialisti prin faptul ca astfel se realizeaza o leziune cu o suprafata mai mare, vaccinul ajunge in mai multe celule, leucocitele sunt activate in cadrul procesului inflamator si « sesizeaza » mai prompt antigenul decat in cazul mai neinvazivei injectii intramusculare.

Evident, administrarea vaccinurilor prin tatuare este un procedeu dureros, neaplicabil oricui. Prezinta insa interes in dezvoltarea vaccinurilor ADN, pana in prezent neexistand nici unul aprobat oficial, in pofida numeroaselor variante in curs de testare si a fondurilor considerabile investite in domeniu.

Cercetatorii germani considera ca tatuarea ca metoda de vaccinare se va preta vaccinurilor terapeutice si vaccinarilor obligatorii din sfera veterinara.

Bibliografie :
www.eurekalert.org
www.reuters.com


Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Vaccinurile – pro sau contra?

Vaccinarea si termenul de vaccin au fost introduse in medicina de medicul generalist englez Edward Jenner, in anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin impotriva variolei. Este o metoda de imunizare activa profilactica prin inocularea unui preparat biologic cu proprietati antigenice (vaccin) care declanseaza aparitia unui raspuns imun cu formarea de anticorpi.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro