MedicalStudent.ro

Wednesday
Apr 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Se transmite hantavirusul de la om la om?

Se transmite hantavirusul de la om la om?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Facand legatura cu epidemia din 2007, o echipa de cercetatori de la Universitatea Umeå din Suedia au reusit pentru prima data sa demonstreze ca hantavirusul poate exista in saliva omului, ceea ce ridica urmatoarea intrebare: se poate raspandi acest virus de la om la om?

In Suedia, o forma de febra hemoragica cu sindrom renal, denumita nefropatie epidemica, a aparut, initial, in partea nordica a tarii.Vorbim, in acest caz, de o boala infectioasa, transmisibila, de la animal la om; un exemplu de baza il reprezinta soarecele de camp (specia Myodes glareolus) , care elibereaza hantavirusul Puumala prin intermediul salivei, urinei si al materiilor fecale.

In mod normal, oamenii contacteaza boala in momentul inspirului aerului contaminat cu virusul de la secretiile soarecilor sau prin contactul direct cu animalele.

S-a demonstrat recent in America de Sud ca hatavirusul Andes, inrudit cu hatavirusul Puumala, este transmisibil in anumite cazuri chiar si intre oameni. Descoperirile cercetatorilor de la Universitatea Umeå indica faptul ca o posibila cale de transmitere a bolii este pe cale directa, prin intermediul salivei umane.

In perioada dezlantuirii nefropatiei epidemice din Suedia de anul trecut, probe de saliva au fost colectate de la 14 pacienti din tinutul Västerbotten, iar virusul ARN a fost prezent la 10 dintre ei. Inca nu s-a stabilit daca virusul gasit in saliva poate infecta si alte persoane, insa cercetatorii se ocupa intens, in prezent, de aflarea unui raspuns.

Nefropatia epidemica este o boala problematica, pacientii ajunsi la spital prezentand febra, dureri de cap pronuntate, mialgii, dureri abdominale. In 2007, au fost raportate in Suedia aproximativ 2200 de cazuri de nefropatie epidemica, iar peste 800 dintre ele in tinutul Västerbotten . Aproximativ 30% dintre cei care erau diagnosticati cu nefropatie epidemica zac in spitale, iar in Västerbotten County au fost inregistrate doua decese in 2007. In America de Nord si America de Sud infectiile cauzate de formele inrudite ale hantavirusului Puumala au dus la decese in 40% din cazuri.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Malaria:Vaccinul corect la locul potrivit?
Dezvoltarea unui vaccin eficient improtriva malariei nu e usor, deoarece exista diferite specii de Plasmodium care cauzeaza boala . Diferitele specii poarta diferite diferite variante (alelele) ale genelor codand componentele ( antigenele) parazitului utilizate in vaccinurile test , ceea ce inseamna ca parazitul care provoaca infectia intr-o anumita locatie poate sa difere de cel folosit pentru prepararea vaccinului . Deci in acest caz raspunsul imun generat de vaccin poate sa fie mai putin eficient sau chiar deloc .
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro