MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Noul virus

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Intr-un efort de a identifica microorganismele care ne imbolnavesc, a fost descoperit un nou virus care este posibilul vinovat al unor infectii respiratorii neexplicate pana acum.

Clinicienii pot sa foloseasca simptomatologia pacientilor lor pentru a determina care virus este vinovat pentru infectia respiratorie. Totusi, chiar cu avantajul testelor, nu se poate spune cu precizie care tip de virus este cel implicat, in circa o treime din cazuri.

Cercetatorii nu pot sa dovedeasca inca faptul ca noul virus, cunoscut si ca virusul WU, este cel care a dus la imbolnavirea pacientilor. Dar autorul studiului, dr. David Wang, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, spune: "Am dus la bun sfarsit primul pas necesar corelarii virusului WU cu boala." "Mai intai, trebuie detectat potentialul patogen al pacientului. Apoi trebuie gasita o modalitate de a face culturi din microorganismele implicate, in laborator. In final, trebuie aratat ca un animal se poate imbolnavi prin expunerea la microorganismul in cauza."

Acesti pasi, cunoscuti de microbiologi drept postulatul lui Koch, au fost stabiliti in secolul la XIX-lea. Wang spune ca ei reprezinta "standardul de aur" pentru corelarea unui microorganism cu o boala. Dar, intrucat tehnologia a facut posibila identificarea virusurilor chiar si inaintea cultivarii lor, postulatele nu au fost urmate mereu. Spre exemplu, cercetatorii au acceptat pentru multa vreme ca virusul hepatitic C este cauza bolii, dar au reusit sa faca culturi din acest virus abia in ultimii ani.

Pentru acest studiu, colaboratorii de la Spitalul Royal Children din Melbourne, Australia, au pus la dispozitia cercetatorilor probe prelevate de la pacientii cu infectii respiratorii. In ciuda unei exhaustive baterii de teste, cercetatorii australieni nu au reusit sa lege infectia de nici un patogen cunoscut.

Laboratorul lui Wang a folosit o tehnica numita inalta secventializare a ADN-ului din secretiile nazale ale pacientilor. Acest lucru implica scindarea materialului genetic si citirea rapida si la intamplare a codului acestui material.

Ei au gasit la un pacient semne ca virusul se aseamana cu polyoma virus. Materialul genetic este aranjat intr-o modalitate asemanatoare, codat circular pe dublul helix ADN, si cele 5 proteine ale virusului prezinta similaritati cu proteinele virusului polyoma.

Alte virusuri polyoma identificate anterior sunt raspandite la nivelul populatiei generice, cazuri in care nu produc nici un fel de simptome. Cercetatorii au aratat ca modelele animale pot produce multiple tumori, dar nu sunt inca siguri ca virusul poate avea aceleasi efecte si la oameni.

La pacientii imunodeprimati, virusul polyoma poate cauza grave probleme de sanatate. De exemplu, unul dintre virusii cei mai periculosi, virusul JC, duce la o infectie secundara la pacientii infectati cu HIV. Produce o afectiune neurologica ce ameninta viata pacientilor, numita leucoencefalopatie multifocala.

Dupa descoperirea virusului WU in plamanii unui pacient australian, cercetatorii l-au identificat si in secretiile tractului respirator provenite de la alti 43 de pacienti din Australia si St. Louis, sugerand faptul ca virusul poate fi raspandit pe intreg globul. Acestea sunt sugestii timpurii la faptul ca virusul poate duce la o infectie secundara atunci cand organismul gazdei se lupta deja cu un alt agent infectios.

Virusul polyoma a fost numit astfel dupa initialele pacientului la care a fost descoperit initial. Astfel de denumiri nu mai sunt posibile astazi, astfel incat noul virus a fost botezat dupa Universitatea Washington.

Pentru a continua cercetarile in acest sens si pentru a putea face corelatia intre virusul WU si afectiunea respiratorie, dr. Wang va incerca sa determine daca virusul are efecte mai importante in cazul pacientilor imunodeprimati.

http://mednews.wustl.edu/


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Bacteriile pot invata

Viata simpla a bacteriilor este mai putin simpla decat s-a crezut pana acum. Noi cercetari arata cum coloniile de Escherichia coli prezinta o forma de invatare. Asemenea colonii bacteriene pot dezvolta abilitatea de a anticipa schimbari in mediul de viata din jur, conform unui studiu publicat in revista “Nature”.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro