MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Cresterea atentiei asupra pacientilor HIV-pozitivi in cabinetul stomatologic

Cresterea atentiei asupra pacientilor HIV-pozitivi in cabinetul stomatologic

Evaluare articol: / 17
Cel mai slabCel mai bun 

Candidoza orala, forma eritrematoasa, pe fata dorsala a limbii la pacient HIV pozitivIntroducerea terapiei antiretrovirale a adus o mare imbunatatire in ceea ce priveste prognosticul rezervat al pacientilor cu HIV.Din pacate infectia HIV ramane un aspect problematic datorita micsorarii fondurilor alocate planului de terapie antiretrovirala de catre Ministerul Sanatatii. Pacientii sunt astfel nevoiti sa-si procure singuri medicamentele din schema.

Numarul de pacienti cu HIV din Romania se estimeaza undeva la 16.000 . Indiferent de stadiul clinico-imunologic,  infectia HIV poate asocia o serie de manifestari orale sugestive. Examenul clinic atent efectuat de catre medicul stomatolog poate duce la depistarea precoce a infectiei HIV. Din acest motiv, se recomanda personalului medical stomatologic o atentie sporita in efectuarea anamnezei si un consult detaliat al pacientului.

In acest scop, in cele ce urmeaza se va prezenta un caz clinic diagnosticat tardiv cu SIDA si al carei tablou clinic a debutat la nivelul cavitatii orale.

Decembrie 2009-Un pacient de sex masculin in varsta de 40 de ani fara istoric medical relevant se prezinta la stomatolog cu depozite de culoare albicioasa mobilizabile pe un fundal eritrematos localizate:
- 1/3 mijlocie a palatului dur
- mucoasa jugala
- depozite foarte pronuntate pe fata dorsala limbii.

Pe baza examenului clinic, medicul stomatolog pune diagnosticul de candidoza orala si recomanda tratament antimicotic local si reevaluare.  Se banuieste ca acesta prezinta o forma foarte comuna pacientilor HIV-pozitivi de Candidoza pseudomembranoasa. Pacientul prezinta initial un raspuns favorabil cu remiterea partiala a depozitelor, dar cu aparitia ulterioara a altor simptome.  La aproximativ 7 zile de la diagnostic, pacientul acuza disfagie si odinofagie. Starea generala se agraveaza treptat, cu astenie progresiva si dispnee.Candidoza orala, forma pseudomembranoasa, localizata pe palat

Ianuarie 2010 -este internat de urgenta in cadrul unui spital de boli infectioase din Bucuresti cu status deosebit de grav prezentand la internare :
- cianoza,
- paloare
- hiperventilatie.

In urma examenului radiologic pulmonar i se pune diagnosticul de pneumonie parahilara, bilateral asociata cu scizurita orizontala a plamanului drept.Hemograma releva o limfopenie severa a pacientului cu circa 60 limfocite/mmc si un numar de celule CD4 de 43/mmc.Medicul curant efectueaza un set de analize serologice in urma carora se pune diagnosticul de SIDA asociata cu test sifilis pozitiv,test AH1N1 pozitiv si Hepatita B.Pacientul este spitalizat si primeste tratament in scopul echilibrarii statusului precar cauzat de hipoxie si pneumonia parahilara.Starea pacientului se amelioreaza dar acesta prezinta in continuare dispnee.

Doua saptamani mai tarziu este internat la sectia de Terapie Intensiva a spitalului. Desi se afla sub suport de ventilatie si tratament medicamentos maximal, pacientul decedeaza  din cauza insuficientei respiratorii acute cel mai probabil provocata de un germene ubicuitar, Pneumocystis carinii.

Infectia HIV esteCandidoza pseudomembranoasa, localizata pe mucoasa jugala o infectie cameleonica cu manifestari difuze la inceput.Ca agenti cauzali se remarca prezenta a doua tulpini virale HIV-1 si HIV-2.Majoritatea infectiilor localizate cu precadere in Europa sunt determinate de prezenta tulpinii de HIV-1 care este net mai virulent.Virusul se transmite prin contact sexual, produse de sange, pe cale verticala de la mama la fat. Medicul stomatolog joaca un rol important in diagnosticul precoce al infectiei. Acesta, datorita profesiei este cel  mai expus  mediului bucal, unde se manifesta majoritatea bolilor asociate infectiei cu HIV.

Candidoza orala este cea mai frecventa,de aceea forma a acesteia care nu raspunde la tratament sau se inrautateste poate ridica suspiciuni.Alaturi de candidoza pot aparea si herpes agresiv,leucopazie paroasa, sarcom Kaposi.Gingivitele si boli inflamatorii ale parodontiului (cu alte cauze decat disfunctii ocluzale sau igiena deficitara ,diabet ,sarcina..) pot ridica de asemenea suspiciuni.

O buna informare a medicului stomatolog asupra acestor manifestari poate duce spre diagnosticarea precoce a infectiei care poate imbunatati viata  pacientului, dar si a medicului.

Bibliografie:

www.emedicine.com


Publicat de :
Claudia Melchiori
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Mumiile furnizeaza solutii de combatere a hepatitei B

Mumiile care au fost descoperite recent in Coreea de Sud pot furniza solutii in combaterea hepatitei B,relateaza Prof Mark Spigelman de la Centrul de Studiu a Infectiilor si Bolilor tropicale de la Hebrow University of Jerusalem.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro