MedicalStudent.ro

Saturday
May 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Toxicologie Vaccinul impotriva dependentei de cocaina

Vaccinul impotriva dependentei de cocaina

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Droguri psihoactiveO echipa de cercetatori a creat un vaccin impotriva dependentei de cocaina ce este supus in prezent unor studii clinice. Vaccinul, bazat pe o forma inactivata a drogului, invata sistemul imun sa lupte impotriva cocainei reale si o impiedica sa ajunga la creier pentru a produce efectul asteptat.

Crearea unui vaccin pentru milioane de dependenti de cocaina, metamfetamina si nicotina a reprezentat o tinta pentru oamenii de stiinta Tom si Therese Kosten timp de 30 ani. In 2005, conform “ The Substance Abuse and Mental Health Services Administration”, 22, 5 milioane de americani au fost incadrati ca dependenti de anumite substante.

Sub influenta drogurilor si adesea pana la o saptamana dupa oprire, unii consumatori devin sociopati. “ Prin intermediul tehnicii RMN am descoperit ca multi consumatori pot fi insensibili la sentimentele si emotiilor celor din jur. Creierul pur si simplu nu inregistreaza ca alta persoana sufera sau ca el este cel care o determina.”, afirma dr. Tom Kosten.

Multe droguri, ca si cocaina, sunt realizate din mici particule , la care sistemul imun nu poate reactiona si distruge cu anticorpi. Deci este nevoie de ceva mai mare la care sistemul imun sa poata reactiona si in acelasi timp sa invete sa lupte impotriva cocainei.

Solutia, ce pare evidenta acum, dar a durat 10 ani pentru a fi perfectionata, presupune luarea unei proteine inactive si atasarea cocainei inactivate pe suprafata sa. Aceasta “pacaleste” sistemul imun pentru a forma anticorpi impotriva cocainei. Sistemul imun “vede” toxina inactivata si cocaina, formand astfel anticorpi impotriva ambelor substante.

Apoi, cand pacientul vaccinat ingera cocaina, anticorpii formati ca raspuns la versiunea inactivata ataca cocaina, legandu-se de ea si impiedicand-o sa ajunga la creier. Efectul euforic nu se produce si este de asteptat ca pacientul sa isi piarda intereseul.

Daca vaccinul primeste aprobarea FDA de a fi pus pe piata, va reprezenta o schimbare semnificativa in tratarea dependentei de cocaina, care in prezent presupune ajutor psihiatric si un program in 12 pasi.

Unii experti ii avertizeaza pe oameni sa nu astepte prea mult de la acest vaccin: nu numai ca va dura un timp pana va fi pus pe piata, insa e posibil sa nu functioneze pentru toata lumea.

Ca in cazul tuturor noilor tratamente se ridica un numar de intrebari etice: cine ar trebui sa beneficieze de acest vaccin? De ce tip de suport vor avea nevoie oamenii? Si daca dependetii isi vor administra o cantitate mai mare de substanta pentru a depasi abilitatea sistemului imun de a raspunde? Ce efecte vor aparea asupra tendintelor sociopate, lasand la o parte implicatiile medicale?

Totusi, oamenii de stiinta afirma ca beneficiile unor asemenea vaccinuri intrec riscurile pe care le presupun.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro