MedicalStudent.ro

Saturday
May 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Toxicologie Noi efecte ale alcoolului asupra celulelor cerebrale

Noi efecte ale alcoolului asupra celulelor cerebrale

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Alcoolul tinteste activarea unor gene care pot influenta sanatatea si activitatea celulelor creierului , un studiu de la “ Weill Cornell Medical College” din New York arata cum are loc acest proces.

Descoperirile , publicate in numarul din noiembrie al “Journal of Neuroscience”, ar putea aduce de asemenea oamenii de stiinta mai aproape de a intelege tulburarile provocate de alcool ca afectarea creierului asociata cu alcoolismul cronic si dezvoltarea anormala a creierului observata in sindromul alcoolic fetal (FAS).

“ Daca vom intelege efectele biologice ale alcoolului in genele din celule, trebuie sa intelegem masinaria moleculara ce conduce transcriptia sau activarea genelor in cauza”, spune autorul principal al studiului, dr. Neil L. Harrison.

In aceasta cercetare condusa pe culturi de celule si neuroni de soareci in vivo, echipa a descoperit ca alcoolul stimuleaza ca o cascada biochimica ubiquitara, legata de stress, numita calea de “heat shock” trimite o molecula numita factor de soc 1(HSF1) la nucleul neuronilor. HSF1 stimuleaza apoi transcriptia mai multor gene cunoscute ca fiind activate de alcool.

O anumita gena, numita Gabra4, este legata de aproape de functia ( sau disfunctia) receptorilor pentru GABA, un neurotransmitator important. “ Stiam ca nivelele de exprimare ale Gabra4 fluctueaza rapid in prezenta alcoolului asa ca ne-am intrebat daca putem descoperi cum se intampla acest lucru”.

In acelasi timp, un alt studiu efectuat pe viermele C. elegans ( o “unealta” comuna pentru cercetarile genomice) a descoperit ca alcoolul actioneaza pe o anumita portiune de ADN pentru a determina activitatea in calea de “heat shock”, aceeasi portiune de ADN gasindu-se si in genele de Gabra4 ale soarecilor si oamenilor.

“ Acest lucu este intrigant, deoarece calea “heat shock” este un mecanism biochimic ce se gaseste in aproape toate celulele si organismele”, afirma dr. Harrison. Oamenii de stiinta cred ca ajuta celulele sa se confrunte cu factorii de stress. Lucrand cu celule de soareci in laborator, cercetatorii au folosit tehnologii de microcampuri pentru a cauta alte gene decat Gabra4 ce ar putea fi activate cand calea de” heat shock” este expusa la alcool, reusind sa descopere mai multe.

“ Marea intrebare care ramane este cum are loc aceasta activare? Teoria curenta sustine ca, in conditii de stress, proteinele de” heat shock” evadeaza dintr-o molecula cheie, HSF1, care ajunge apoi la nuclei , unde ajuta stimularea transcriptiei si activarii unor varietati de gene ce activeaza supravietuirea celulei la stress. Credem ca acest lucru se intampla si in cazul expunerii la alcool”.

Aceste descoperiri, observate in culturile de celule, au fost replicate in experimente in vivo pe soareci. “A fost cu adevarat interesant sa vedem cum acest mecanism se rezolva de la sine sugerand ca aceeasi cale ar putea media cel putin cateva din efectele alcoolului asupra celulelor umane de creier”, afirma dr. Harrison.

Exact ce inseamna aceste efecte din punct de vedere clinic ramane in domeniul speculatiei deocamdata. Alcoolul poate avea efecte negative, ca afectarea ficatului sau creierului, dar consumul moderat de alcool ar putea avea si efecte benigne, ca imbunatatirea sistemului cardiovascular, observata in cazul bautorilor de vin rosu.

O alta teorie sustine ca stimularea mediata de alcool a caii de “heat shock” ar putea activa genele ce ajuta sa inlature proteinele denaturate ce afecteaza celulele. Insa in acelasi timp este posibil ca activitatea nepotrivita a acestei cai sa fie daunatoare. Inca nu stim si ne-ar placea sa exploram aceste idei, studiul fiind un bun punct de plecare pentru a raspunde numeroaselor intrebari”, concluzioneaza dr. Harrison.


www.medicalnewstoday.com
www.jneurosci.org

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro