MedicalStudent.ro

Wednesday
May 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Fitoterapie Vinul rosu contra diabetului

Vinul rosu contra diabetului

Evaluare articol: / 16
Cel mai slabCel mai bun 
Un extract din vin rosu, resveratrol, este cunoscut ca avand un efect de temperare in dereglajele realizate de catre excesul de grasimi, luptand cu diferite afectiuni legate de metabolismul lipidelor si intarind organismul. Resveratrol inhiba proliferarea la o varietate de celule canceroase: la cancerul mamar, de prostata, stomac, colon, pancreatic si cancerul tiroid.

Medicamentele care imita efectele de protectie sau vindecare a unui compus chimic din vinul rosu ar putea reprezenta baza urmatoarei generatii de tratament pentru diabet.

Resveratrol este o fitoalexina (polifenoli), o clasa de antibiotici produsa de o parte din plante ca mijloc de aparare impotriva unor bacterii. Resveratrol se gaseste in struguri, vin, must de struguri, fructe afine din specia (Vaccinum), mure, si merisor. Dar cel mai important resveratrolul se gaseste in cantitati importante in vinul rosu. Resveratrolul exercita un efect cardioprotectiv in vitro:
– Inhibarea agregarii plachetare
– Vasodilatia prin productia de NO sintaza
– Inhibarea de enzime pro-inflamatorii

Insa pentru ca toate aceste efecte protectoare sa se faca simtite o persoană ar trebui să bea aproximativ 100 de pahare de vin zilnic - ceea ce bineinteles nu va duce la performante fizice mai bune, ci la ameteli si dureri groaznice de cap. De aceea cercetatorii au cautat si se pare ca au gasit un compus chimic care sa imite efectele terapeutice al resveratrolului insa la o concentratie mai mica.

Acum cercetatorii au descoperit cateva substante chimice care imita resveratol, dar au efecte pozitive la doze mult mai mici. Deja s-a demosntrat ca medicamentul are acelasi efect ca un alt tratament pentru diabetul de tip 2 la rozatoare si in curand va fi testat si pe oameni.

Medicamentul ar putea fi o alternativa la tratamentele pentru diabet conventionale.

Comutator metabolic

La soareci, resveratrol mentine ficatul lor sanatos, si insulina la un nivel scazut. Cercetaotrii cred ca acest efect se datoreaza abilitatii compusului sa activeze o proteina care afecteaza metabolismul – numita Sirt1. Pentru a confirma acest lucru si pentru a cauta un medicament mai activ, Cristoph Westphal, biolog si CEO la Sirtris Pharmaceuticals in Cambridge – Massachusetts, si echipa sa au inceput sa caute si alti compusi care sa activeze Sirt1.

Dupa ce au schimbat jumatate de milion de substante chimice, cercetatorii au gasit cativa care activeaza Sirt1 la doze mult mai mici decat o face resveratrol. Unul dintre compusi, SRT1720, este de o mie de ori mai activ in testele biochimice.

Westphal si echipa sa au dat o mica doza de SRT1720 unui soarece gras, si au observat ca nivelul glucozei din sangele rozatoarei a scazut in comparatie cu cu nivelul unui soarece gras care nu a primit substanta. Medicamentul s-a dovedit eficace in tratamentul diabetului de tip 2, redand senzitivitatea la insulina in cazul animalelor obeze. SRT1720 a mai coborat nivelul glucozei si in cazul altor doua teste efectuate pe rozatoare.
Resveratrol deasemenea lupta cu diabetul redand sensiblitatea la insulina, insa acestuia ii ia de cel putin cinci ori mai mult decat noii substante.

SRT1720 are si cateva efecte adverse la soareci, probabil datorita Sirt1 si verilor sai, numiti Sirtuine, care se activeaza cand animalele trec la regim, spune Westphal. “Cand restrangi caloriile si relizezi exercitii fizice, nivelul Sirtuinelor creste, si nimeni nu iti spune ca asta este periculos,”adauga el.

Dincolo de diabet

Testele clinice pentru SRT1720 ca medicament pentru diabet vor incepe in prima jumatate a anului 2008. Nu exista date certe ca va fi un medicament sigur, spune Guilo Pasinetti, biolog la Mount Sinai School of Medicine, in New-York. “Marea provocare intotdeauna este mutarea catre oameni,” adauga el.

Efectele maririi ale Sirt1 nu sunt limitate la dieta, spune Leonard Guarente bilog la Institutul Massachusetts de Tehnologie din Cambridge, consultant pentru Sirtris Pharmaceuticals. Activarea proteinei ar putea sa opreasca anormalitatiile celulare care pot produce boli ce apar in general cu varsta precum cancer, Alzheimer si diverse afectiuni ale inimii.

Bibliografie: Science, www.nature.com


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro