MedicalStudent.ro

Wednesday
May 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Fitoterapie Sunatoarea - un antidepresiv eficace

Sunatoarea - un antidepresiv eficace

Evaluare articol: / 9
Cel mai slabCel mai bun 
Deşi utilizarea plantelor în tratarea afecţiunilor neuro-psihice, precum depresia, este privită cu scepticism de către oamenii de ştiinţă, sunătoarea continuă să uimească prin eficacitatea dovedită în diverse studii clinice. Comparată cu celebrul Prozac (fluoxetina), extractul de Hyperici herba a demonstrat proprietăţi antidepresive cel puţin egale, uneori mai mari decât ale acestuia.

Unul dintre studii a fost realizat în Massachusetts General Hospital din Boston, SUA, după metoda aleator, dublu-orb, cele 3 loturi de pacienţi primind 900 mg extract standardizat de sunătoare, 20mg fluoxetina sau placebo timp de 12 săptămâni.

Evaluarea pacienţilor s-a efectuat în conformitate cu scara Hamilton (HAMD17) a depresiei şi a revelat scoruri mai joase ale gradului de depresie pentru pacienţii tratati cu extract de sunătoare comparativ cu cei care au primit fluoxetina (10.2 fata de 13.3). De asemenea ratele de remisie a bolii (remisia reprezentând un scor pe scara Hamilton mai mic de 8) au fost mai crescute la pacienţii care au primit hiperforină (38% fata de 30% pentru fluoxetină). Ambele grupe tratate cu substante activa (sunătoare, fluoxetină) au avut rezultate net superioare lotului care a primit placebo.

Fracţiunea responsabilă de acţiunea farmacologică a acestei plante este hiperforina, un fluoroglucinol care acţionează asupra neurotransmisiilor din creierul uman prin mai multe mecanisme:
- inhibă recaptarea serotoninei si a noradrenalinei, crescând concentraţia acestora în fantă;
- modulează activitatea enzimelor implicate în degradarea catecolaminelor, şi anume catechol-O-metil –transferaza (COMT);
- modifică expresia receptorilor serotoninergici 5 HT1A şi adrenergici beta 1 la nivelul sistemului nervos central.
Un alt studiu, realizat la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii din Frankfurt, Germania a încercat să explice mecanismul celular de acţiune al hiperforinei.

Cercetătorii germani au descoperit că hiperforina acţionează prin creşterea Na+ intracelular. Aceast efect este similar celui produs de un transportor Na /H existent în mod fiziologic la nivel neuronal. Această creştere determină inhibarea transportorului responsabil de recaptarea serotoninei , cu apariţia efectului antidepresiv.

Blocarea transportorului nu este atât de intensă ca în cazul antidepresivelor clasice, de aceea şi efectele adverse sunt mai reduse. Până în prezent hiperforina este singurul antidepresiv care acţionează în acest mod. Celelalte antidepresive care inhibă recaptarea serotoninei nu acţionează asupra canalelor de sodiu.

In concluzie, sunătoarea are un efect antidepresiv promiţător, cu o incidenţă a reacţiilor adverse mult mai scăzută faţă de antidepresivele clasice, ceea ce o face foarte utilă în terapie, mai ales în cazul depresiei uşoare şi moderate.


Bibliografie

A Double-blind, randomized trial of St John's wort, fluoxetine, and placebo in major depressive disorder, Fava M, Alpert J, Nierenberg AA, Mischoulon D, Otto MW, Zajecka J, Murck H, Rosenbaum JF, www.pubmed.com

Hyperforin, a major antidepressant constituent of St. John’s wort, inhibits serotonin uptake by elevating free intracellular sodium, Singer et all. www.pubmed.com

Acest articol poate fi preluat numai cu acordurile scrise ale autorului si coordonatorului revistei!


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro