MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 30th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Fitoterapie Socurile electrice pot determina plantele sa produca mai multe substante chimice

Socurile electrice pot determina plantele sa produca mai multe substante chimice

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Potrivit unui raport publicat in revista Nature, cercetatorii au observat ca un mediu “stresant” (adica stimulator) poate forta plantele sa ia masuri de aparare, deseori acestea concretizandu-se prin marirea cantitatii de substante active, care le sporeste rezistenta fata de un atac agresiv.

Doar cativa miliamperi de electricitate pot determina plantele sa-si mareasca sinteza de compusi chimici. Acestia deseori au aplicatii farmacologice cu valoarea comerciala, deci aceasta propietate ar putea fi folosita pentru marirea cantitatilor de substante chimice naturale.

Acidul artemisinic, de exemplu, din Artemisia annua (Peliniţa), este folosit in medicatia impotriva malariei, sau shikonin din Lithospermum purpureo caeruleum, un compus care este folosit impotriva infectiilor pielii sunt compusi naturali cu importanta farmacologica deosebita.

Stimularea plantelor pe diferite cai a devenit o practica comuna pentru a spori cantitatea de substante chimice sintetizate. Acest lucru deseori este realizat prin folosirea unor factori de stress fizici sau microbiologici, cum ar fi microorganisme care in mod normal ataca plantele, sau agenti iritanti realizanti din compusi metalici.

Grupuri de cercetatori de la University of Arizona - Tucson au descoperit ca aplicarea unui curent electric la nivelul radacinilor perilor a plantei otravitoare Hyoscyamus muticus, stimuleaza producerea toxinei numita hiosciamina. Aceste observatii l-au inspirat pe Hans VanEtten si echipa sa de la University of Arizona sa testeze nivele sub-letale de curent electric pe alte plante, pentru a evalua potentialul electric al plantei in cresterea productiei de compusi chimici. Echipa sa a expus opt specii diferite de plante, ce variau de la Sophora japonica si pana la diferite soiuri de mazare la curenti slabi de 30 miliamperi. Sapte dintre cele opt plante si-au marit productia de compusi chimici, in medie de 20 de ori cantitativ fata de cantitatea obtinuta de la planta nestimulata, una dintre plante crescand cantitatea substantelor chimice sintetizate chiar de 168 de ori. Valorile obtinute sunt similare cu cele realizate cu ajutorul reactivilor de extractie, si se pare ca nu au un efect letal asupra plantei – afectand negativ doar cresterea sa. Aceasta stimulare poate fi flosita de nenumarte ori, fara a se acumula compusi secundari nedoriti.

Potrivit lui VanEtten, “Faptul ca putem folosi curentul electric in locul unor substante toxice pentru a extrage produsii chimici este un lucru imbucurator, deoarece inseamna ca ne putem uita la modul in care acesti compusi chimici sunt formati de catre planta, fara a fi necesar sa introducem si sa extragem toxine din sistem.”

“Posibilitatile folosirii curentului electric pe plante sunt enorme,” adauga Fabricio Medina-Bolivar, specializat in metabolismul plantelor, de la Arkansas State University – Jonesboro.


Bibliografie:
1. www.nature.com
2. Enciclopedia Wikipedia


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro