MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Zolpidem Oral Spray in tratamentul de scurta durata al hiposomniei

Zolpidem Oral Spray in tratamentul de scurta durata al hiposomniei

Evaluare articol: / 27
Cel mai slabCel mai bun 
ZolpidemIn data de 23 decembrie 2008, compania NovaDel Pharma a anuntat ca FDA (Food and Drug Administration) a aprobat zolpidem-ul tartrat sub forma de spray, sub denumirea comerciala de Zolpimist, pentru tratamentul pe termen scurt al dificultatii in a adormi, denumita impropriu insomnie. Insomnia adevarata este extreme de rara. Ceea ce oamenii, in general, numesc insomnie este de fapt o hiposomnie. Hiposomnia poate antrena tulburari precum indispozitie, oboseala, ineficacitate in activitate. Poate aparea rar si de scurta durata la oamenii sanatosi si frecvent in bolile psihiatrice si in alte afectiuni (in cele insotite de durere, de exemplu).

Exista mai multe tipuri de hiposomnie : hiposomnie initiala, caracterizata de dificultati in a adormi, hiposomnie cu somn discontinuu in stari depresive, hiposomnie terminala la varstnici sau hiposomnie de noapte cu inversarea ritmului normal veghe-somn.

In functie de durata, hiposomniile pot fi pasagere, de scurta durata sau cronice, iar in functie de etiologie pot fi psihogene (in anxietate), psihotice (in psihoze), neurologice (in afectiuni cerebrale), simptomatice (in boli insotite de durere, tuse s.a.) sau toxice (in consum excesiv de excitante SNC).

Tratamentul hiposomniilor consta in tratamentul cauzelor (anxietatii, durerii etc.), in schimbarea stilului de viata, psihoterapie si apoi sedative si , doar in insuccesul celorlalte masuri, se administreaza hipnotice.

Zolpidem-ul este un hipnotic modern cu structura imidazopiridinica cu profil similar benzodiazepinelor. Este un agonist specific al complexului receptor GABA-OMEGA, facilitand transmisia sinaptica inhibitoare GABA-ergica.

Prezinta o afinitate selective pentru subtipul receptor OMEGA-1 (BZD-1), prezentand astfel actiune selectiva hipnotic-sedativa.

Este un hipnoinductor (favorizeaza inducerea somnului fiziologic) si prezinta avantajul de a nu dezvolta farmacodependenta si obisnuinta la doze terapeutice in tratament cronic.

Este insa interzisa asocierea cu alcool sau cu alte deprimante SNC datorita riscului crescut de deprimare respiratorie.

Spray-ul disponibil in doze de 5 sau 10 mg permite absorbtia rapida prin mucoasa nazala a substantei active. Spray-ul a fost aprobat in urma unor studii de bioechivalenta dintre Zolpimist si Ambien (zolpidem sub forma farmaceutica de tablete, lider hipnotic sedativ in lume, al companiei Sanofi-Aventis ).

Spray-ul trebuie folosit la culcare si trebuie evitat de catre soferi sau personele care desfasoara activitati ce necesita atentie datorita somnolentei diurne ce apare ca efect secundar.

Spray-ul cu zolpidem tartrat este indicat in tratamentul pe termen scurt al hiposomniei si nu trebuie asociat cu alte sedative-hipnotice.

Zolpidem Oral Spray prezinta avantajul unei absorbtii mai rapide fata de Zolpidem tablete datorita formularii farmaceutice sub forma de spray.

Mai multe informatii

Bibliografie:
Cristea, A., N.- Tratat de farmacologie, Editura Medicala, Bucuresti, 2008
www.medscape.com
www.thefreelibrary.com

Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Amitriptilina, eficienta in sindromul de colon iritabil la tineri

Tratamentul cu antidepresivul triciclic amitriptilina (Elavil, Tryptanol, Endep, Elatrol, Tryptizol, Trepiline, Laroxyl) poate reduce simptomele de colon iritabil la tineri, dupa cum arata un studiu recent. In timp ce amitriptilina s-a aratat eficace in tratarea colonului iritabil la adulti, la copii a fost studiat doar efectul uleiului de menta.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro