MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Legatura dintre impulsivitate si dependenta de cocaina

Legatura dintre impulsivitate si dependenta de cocaina

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Cocaina este un stimulent puternic al Sistemului nervos central (SNC), care se obtine din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca). Unul dintre cele mai raspândite droguri cu caracter de a produce dependenta consumatorului fata de stupefiant. Din punct de vedere chimic apartine de grupa alcaloizilor tropanici. Conform unui nou studiu exista o legatura directa, cel putin la soareci, intre dependenta de cocaina si personalitate.

 

Noi cercetari indica ca, cel putin la soareci, comportamentul duce la dependenta de cocaina. Mai mult, studiul sublinieaza ca anumite caracteristici ale personalitatii – impulsivitatea – reprezinta adevaratul motiv pentru dezvoltarea dependentei fata de acest drog. Oamenii de stiinta cred ca aceste descoperiri ar putea duce la imbunatatirea tratamentului dependentei fata de cocaina.

Cercetatorii care studieaza dependenta de droguri se lovesc deseori de o problema: Indivizii studiati sunt deja dependenti, asa ca este greu de descris ce anume duce la dependenta. Ceea ce stiu insa, este faptul ca doua trasaturi – impulsivitatea – si – goana dupa senzatii tari – sunt cele care definesc cel mai bine majoritatea dependentilor. Desi comportamentul este asemnantor, cercetatorii au reusit sa-l analizeze in laborator. Soarecii foarte impulsivi se grabesc in efectuarea unei anumite sarcini, de exemplu apasarea unui buton, inainte sa li se semnalizeze acest lucru; in schimb soarecii mai “aventurieri” imediat exploreaza noul mediu inconjurator, observand si analizand diverse obiecte intr-o cusca noua, spre deosebire de soarecii normali, care mai intai prefera acomodarea cu noul lor mediu.

In speranta descoperirii daca una dintre aceste caracteristici ar putea constitui un catalizator pentru depedenta de droguri, psihologul David Belin, precum si Barry Everitt, amandoi de la University of Cambridge – U.K., au introdus soarecii analizati intr-un dispozitiv care dispersa cocaina direct la nivelul creierului lor. Soarecii puteau controla dispozitivul, astfel ca isi puteau lua doza ori de cate ori doreau. Concluziile studiului au fost publicate in numarul de luna aceasta a revistei Science. Soarecii aventurieri au incercat cocaina pusa la dispozitie imediat, preluand doze mari din drogul disponibil. Soarecii impulsivi, insa nu au reactionat la fel, luand drogul mult mai tarziu si in cantitati mai mici.

Dupa 40 de zile de acces nelimitat la cocaina, soarecii impulsivi au devenit dependenti totusi. In schimb, cealalta categorie de soareci si-a pierdut interesul pentru drog.

“Acest studiu arata ca exista o legatura biologica, cel putin la soareci, intre caracterul impulsiv si dependenta de droguri, spune David Nutt, psihofarmacolog la University of Bristol – U.K. Marc Potenza, psihiatru la Yale University, crede ca acest studiu are implicatii importante in constituirea unor noi scheme de tratament privind dependenta de droguri. “Am putea sa identificam astfel, indivizii predispusi la dependenta, timpuriu,” adauga el.

Everitt este de acord, si spune ca o medicatie impotriva impulsivitatii, cum ar fi antidepresivele, ar putea constitui cheia pentru a ajuta oamenii sa stea departe de droguri. “Acest studiu a deschis o noua fereastra terapeutica,” adauga el.

Bibliografie:

1. www.sciencemag.org
3. Wikipedia – enciclopedia libera

 


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Rezistenta la penicilina - un mister elucidat
Un nou studiu realizat de cercetatorii din Statele Unite, Canada si Marea Britanie a elucidat misterul rezistentei la penicilina a unor bacterii care cauzeaza pneumonia, semnaland posibilitatea revenirii antibioticului descoperit de Alexander Fleming in 1928 ca “antibiotic de electie” in afectiunile cauzate de Steptococcus pneumoniae.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro