MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie O noua molecula implicata in procesarea grasimilor alimentare

O noua molecula implicata in procesarea grasimilor alimentare

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la UCLA au identificat un nou pion in metabolismul trigliceridelor:
Grasimile digerate circula spre intestinul subtire, unde sunt inglobate in chilomicroni, particule mari si sferice ce contin trigliceride. Chilomicronii circula apoi pe calea fluxului sangvin si duc trigliceridele la muschii scheletici si inima, sau spre tesuturile adipoase pentru stocarea energiei. Proteoglicanii, molecule atasate pe fata interna a capilarelor capteaza chilomicronii circulanti.

Proteoglicanii mentin chilomicronii cat timp trigliceridele sunt degradate sau hidrolizate de lipoprotein-lipaza, iar apoi partile rezultate sunt utilizate de catre celule.

’’Nu se stia pana in acest moment care sunt moleculele din interiorul capilarelor care faciliteaza captarea chilomicronilor si apoi interactiunea acestora cu lipoprotein-lipaza’’, afirma Dr. Stephen Young, cercetator la UCLA. S-a descoperit ca o proteina, proteina 1 de legare a HDL-ului ancorata la glicozil fosfatidil inozitol este molecula cautata.

Cercetatorii au descoperit ca deficitul de GPIHBP1 la soareci determina un nivel ridicat al trigliceridelor, chiar si in cazul unei diete normale si ca in lipsa GPIHBP1, grasimile din torentul sangvin nu sunt metabolizate eficient.

Teste de baborator au confirmat ca soarecii cu GPIHBP1 scazut au o cantitate mult mai ridicata de chilomicroni in sange decat cei normali, prezentand si o plasma densa, ce reflecta o cantitate foarte mare de trigliceride in sange.

Presupunerile cercetatorilor, conform carora proteina este sintetizata de celule endoteliale din capilare, la locul de degradare a trigliceridelor, au fost confirmate de analiza microscopica, ce a aratat ca GPIHBP1 se gaseste in exclusivitate pe celulele endoteliale din capilare de la nivelul inimii, muschilor scheletici si tesutului adipos. In mod particular, aceasta proteina este absenta la nivelul creierului, ce utilizeaza majoritar glucoga ca sursa de energie.

Dr. Beigneux sustine ca aceasta diferenta trimite la ipoteza ca celulele endoteliale au un rol activ in modularea distributiei de nutrienti lipidici la diferite tesuturi.

Experimente pe culturi de celule au demonstrat ca GPIHBP1 leaga atat chilomicronii cat si lipoprotein-lipaza, sugerand ca GPIHBP1 este platforma cheie in procesarea chilomicronilor.

http://www.medgadget.com


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro