MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Concetratia serica a proteinei C reactive, posibil indicator al pneumoniei bacteriene la copii

Concetratia serica a proteinei C reactive, posibil indicator al pneumoniei bacteriene la copii

Evaluare articol: / 16
Cel mai slabCel mai bun 
Studii realizate de curand sugereaza faptul ca nivelul seric al proteinei C reactive este un marker de diferentiere intre pneumonia bacteriana si cea non-bacteriana, la copii. Rezultatele cercetatorilor au fost publicate in numarul din februarie al The Pediatric Infectious Disease Journal.

Meta-analiza efectuata a avut drept scop stabilirea importantei nivelului de CRP ca factor de diagnostic al pneumoniei bacteriene la copii. Diferentierea celor doua tipuri de pneumonii, bacteriana si non-bacteriana, la persoanele cu varsta mica, a reprezentat intodeauna o provocare pentru medici. Meta-analiza include 8 studii publicate, si include 1230 de copii.

In aceasta cercetare au fost cuprinse studii ai caror subiectii aveau varsta cuprinsa intre o luna si 18 ani. La acestia nivelul de proteina C reactiva a fost masurat de mai multe ori, iar copiii erau in stadiu acut al bolii.

Dr. Stephen C. Aronoff, de la Universitatea de Medicina Temple din Philadelphia, a declarat ca desi pana in prezent s-a confirmat faptul ca cei ce au pneumonie bacteriana au concentratii mai mari in ser de proteina C reactiva, determinarea nivelului acesteia nu ar trebui inca sa fie utilizat ca test diagnostic.

Sensibilitatea concentratiei de CRP in confirmarea diagnosticului de pneumonie bacteriana sau mixta a fost intre 17% si 100%, iar specificitatea intre 40% si 100%.

In urma cercetarii minutioase a celor 8 studii s-a constatat ca subiectii cu pneumonie bacteriana au o sansa de 2.58 de ori mai mare sa aibe un nivel de proteina C reactiva intre 36 si 60 mg/dl, spre deosebire de copiii cu pneumonie non-bacteriana.

Conducatorul analizei, Dr. Aronoff, a subliniat insa cateva puncte slabe ale studiilor folosite. Acestea cuprindeau unul dintre cele doua grupuri de pacienti comparate in meta-analiza, si mai mult decat atat, numarul copiilor cu pneumonie bacteriana este ceva mai mic.

De asemenea in studii nu se regasesc decat o crestere relativa ale concentratiei de proteina C reactiva serica (30-60 mg/dl) la cei cu pneumonie ce are ca factor etiologic bacteriile. Niciunul dintre rezultatele publicate nu cuprind un interval mai larg de variatie pentru nivelurile CRP in randul pacientilor.

Dr. Aronoff a concluzionat, sustinand importanta integrarii valorii CRP-ului in contextul clinic la copiii cu suspiciune de pneumonie bacteriana. Mai mult decat atat, el aminteste faptul ca radiografia pulmonara ramane un element important de diagnostic.

Proteina C reactiva este o proteina serica sintetizata de ficat, nivelul ei sangvin fiind important in faza acuta a inflamtiilor. Astfel ea ramane un marker foarte important al bolilor acute, sau a celor cronice care se acutizeaza.

www.pidj.com
www.medscape.com

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro