Un nou studiu facut de cercetatorii canadieni, releva faptul ca grasimile trans modifica ritmul si frecventa cardiaca, marind probabilitatea ca un infarct miocardic sa fie sever, soldandu-se chiar cu decesul.
Ce sunt de fapt acesti acizi? Pai simplu! Sunt uleiuri partial hidrogenate, aflate in forma de izomerie trans, utilizate in industria alimentara pentru a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor, a imbunatati gustul si consistenta, la un pret redus. Acestia sunt solventi chimici duri prelucrati la temperaturi si presiuni ridicate. Acizii nesaturati se gasesc in cartofii prajiti, popcornul de la microunde, gogosi, margarine, ciocolate, prajituri si majoritatea mancaruruilor supraprocesate.
Grasimile cresc nivelurile de LDL si scad pe cele de HDL. Forma trans a acestora induce procese inflamatorii in organism, un semnal pentru depozitarea colesterolului, si cresc rezistenta la insulina, motiv pentru care cu atata mai mult trebuie evitate de diabetici.
Se pare ca acesti acizi au o actiune dubla asupra organismului si asupra sistemului cardiovascular. Nu numai ca blocheaza arterele, dar se si stocheaza in celulele miocardice, producand modificarea ritmului cardiac prin dereglarea ceasului intern miocitar.
Modalitatea de actiune a acestor grasimi este prin afectarea transportorului de calciu-sodiu,care exclude calciul din celula, crescand concentratia celulara a ionului si ingreunand contractia. Din acest motiv, cardiacilor le sunt interzise din alimentatie astfel de grasimi.
Observam astfel ca pe masura ce evoluam in tehnologie, o sumedenie de alimente pe care pana acum nu le luam in seama incep sa dirijeze modalitatea de alimentatie a fiecaruia. Prudenta maxima!
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|