MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Biochimie Grasimi nesaturate...INIMA sufera, si nu numai

Grasimi nesaturate...INIMA sufera, si nu numai

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Desi pana acum se cunostea faptul ca acizii grasi TRANS, sau altfel spus gasimile trans nesaturate, sunt nocive pentru organism datorita implicarii lor in formarea placii de aterom pe vasele mari, recent s-a descoperit ca mai mult decat atat, acestia cresc si riscul de producere a unui infarct.

Un nou studiu facut de cercetatorii canadieni, releva faptul ca grasimile trans modifica ritmul si frecventa cardiaca, marind probabilitatea ca un infarct miocardic sa fie sever, soldandu-se chiar cu decesul.

Ce sunt de fapt acesti acizi? Pai simplu! Sunt uleiuri partial hidrogenate, aflate in forma de izomerie trans, utilizate in industria alimentara pentru a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor, a imbunatati gustul si consistenta, la un pret redus. Acestia sunt solventi chimici duri prelucrati la temperaturi si presiuni ridicate. Acizii nesaturati se gasesc in cartofii prajiti, popcornul de la microunde, gogosi, margarine, ciocolate, prajituri si majoritatea mancaruruilor supraprocesate.

Grasimile cresc nivelurile de LDL si scad pe cele de HDL. Forma trans a acestora induce procese inflamatorii in organism, un semnal pentru depozitarea colesterolului, si cresc rezistenta la insulina, motiv pentru care cu atata mai mult trebuie evitate de diabetici.

Se pare ca acesti acizi au o actiune dubla asupra organismului si asupra sistemului cardiovascular. Nu numai ca blocheaza arterele, dar se si stocheaza in celulele miocardice, producand modificarea ritmului cardiac prin dereglarea ceasului intern miocitar.

Modalitatea de actiune a acestor grasimi este prin afectarea transportorului de calciu-sodiu,care exclude calciul din celula, crescand concentratia celulara a ionului si ingreunand contractia. Din acest motiv, cardiacilor le sunt interzise din alimentatie astfel de grasimi.

Observam astfel ca pe masura ce evoluam in tehnologie, o sumedenie de alimente pe care pana acum nu le luam in seama incep sa dirijeze modalitatea de alimentatie a fiecaruia. Prudenta maxima!

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro